Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na citelné ochlazení reagují i teplárny. Opět obnovily plné vytápění

Teplárny po celé České republice v posledních dnech opět naplno obnovují dodávky tepla. Reagují tak na aktuální ochlazení, které by podle předpovědi meteorologů mělo pokračovat i v dalších dnech. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Některé teplárny v předchozích týdnech kvůli teplému počasí vytápění dočasně přerušily.

„Průměrné denní teploty klesly hluboko pod deset stupňů, takže se zase topí, což domácnosti i ostatní odběratelé ocení nejvíce ráno a po setmění, kdy venkovní teploty místy padají až k nule. A podle předpovědi by to mohlo trvat možná až do konce dubna," řekl Pavel Kaufmann. Podle něj se podobná situace s velmi nízkému teplotami ve druhé polovině dubna vyskytla například v letech 2016 a 2017.

Všechny tuzemské teplárny tak opět naplno topí. V první polovině dubna, kdy teploty v některých dnech atakovaly i 30 stupňů, oficiálně přerušily dodávky tepla například Teplárny Brno nebo Teplárny Strakonice. Některé další teplárny pak dodávky při vyšších teplotách pomocí regulačních systémů omezovaly.

Topná sezona trvá do konce května 

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu trvá od začátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit nebo omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia a nečeká se ochlazení.

Přerušení dodávek z předchozích týdnů tak bylo spíše výjimečným jevem. Zpravidla se podle sdružení topí minimálně do konce dubna. V květnu se pak v průměru topí 20 dnů, například v roce 2021 pokračovalo vytápění až do konce května. Přesný vývoj ohledně případného ukončení letošní topné sezony je však podle sdružení zatím předčasné odhadovat.

I přes současné obnovení vytápění je pomalu končící topná sezona zatím nejteplejší za více než 60 let. Spotřeba od loňského září do letošního března byla proti desetiletému průměru o 15 procent nižší, uvedlo na začátku dubna Teplárenské sdružení.

Padaly tropické i mrazivé rekordy 

V Česku od začátku dubna opakovaně padaly teplotní rekordy. V neděli 7. dubna byl první letošní tropický den, kdy teploty dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Denní maxima se blížily ke 30 stupňům Celsia i v dalších dnech první poloviny dubna. V současnosti podle Českého hydrometeorologického ústavu proudí do Česka studený vzduch od severu, noční mráz trápí hlavně zemědělce a zahrádkáře.

V noci ze středy na čtvrtek na Vysočině padly hned tři teplotní rekordy. Například v Jihlavě - Hruškových Dvorech byl překonán 55 let starý teplotní rekord. „Rtuť teploměru se zastavila na 3,3 stupnů pod nulou, což znamená překonání rekordu z roku 1969, kdy byly rovné tři stupně mrazu," řekl Drbně Petr Janoušek ze stanice v Hruškových Dvorech. 

Nejen Kraj Vysočina má za sebou mrazivou noc, kterou předpovídali i meteorologové. Ranní mráz přidělal vrásky hlavně zahrádkářům. Třeba v Jihlavě klesla teplota na tři stupně pod nulou, na Žďársku a Havlíčkobrodsku bylo ještě chladněji.

Mrznout bude v Česku i v noci na neděli a na pondělí. Na horách napadne až 40 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky teplo, zima, ochlazení, teplárny, radiátor, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na citelné ochlazení reagují i teplárny. Opět obnovily plné vytápění | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.