Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Hasiči cvičili, jak pomoci člověku uvízlému na stožáru elektrického vedení. Podívejte se, jak jim to šlo

Hasiči z Vysočiny, kteří jsou vyškolení lezci, mají za sebou společné cvičení. Dvacítka z nich - konkrétně ze stanice v Třebíči, Žďáru nad Sázavou a lezecká hasičská skupina z elektrárny v Dukovanech, procvičovala záchranu osob ze stožáru elektrického napětí.

Tento speciální hasičský výcvik byl dvoudenní a probíhal v blízkosti dukovanské elektrárny. „Členové speciální lezecké skupiny jednotky hasičů z Jaderné elektrárny Dukovany využili odstávku vedení 110 kV k výcviku záchrany osob z několik desítek metrů vysokého stožáru elektrického vedení. Cílem dvoudenního cvičení bylo procvičení spuštění osoby v bezvědomí z vrcholu stožáru jeho středem, vyproštění osoby člověka zachyceného na bočním rameni vedení a záchrana a spuštění osoby uvízlé na laně elektrického vedení mezi stožáry," sdělil ke cvičení Jiří Bezděk, mluvčí dukovanské elektrárny. 

Přetáčení a přesouvání mezi příčkami 

Hlavním instruktorem výcviku byl Zdeněk Chvátal, který je velitelem lezecké skupiny dukovanských hasičů. Podle něj lze pravděpodobnost takového zásahu v důsledku vysokého počtu stožárů elektrického vedení v okolí elektrárny předpokládat. „Zásah na stožárech elektrického vedení je kvůli husté konstrukci výztuže, která brání přímému spuštění postižené osoby uvnitř stožáru, pro zasahující hasiče náročný. Záchranáři musí zraněného postupně přetáčet a přesouvat mezi příčkami,“ upřesnil Zdeněk Chvátal a dále doplnil „Během výcviku musí záchranáři několikrát vylézt nahoru a dolů, aby si každý procvičil všechny tři scénáře, včetně pozic zachraňovaných osob.“

Potřeba takového zásahu může být vyvolána například náhlými zdravotními potížemi vyvolanými bodnutím vos nebo sršňů, kteří zde mohou mít svá hnízda, při neúspěšném přistání s padákem či při sebevražedných pokusech.

Nezbytné zajišťovací postupy 

„Podle provozovatele přenosového vedení je na stožárech specifické riziko nebezpečí úrazu elektřinou. Jednou z věcí, na kterou byl v průběhu cvičení kladen důraz bylo, že dokud nepřijede pracovník provozovatele vedení, který provede nezbytná opatření, tak záchranáři musí k zařízení přistupovat jako by bylo stále pod napětím, byť je linka již dálkově vypnutá. Vzhledem k tomu, že právě v okolí Dukovan je souběh několika vedení, je nutné provést nezbytné zajišťovací postupy, jako uzemnění nebo instalace zkratovacího zařízení," upozornil Bezděk. 

Podle velitele jednotky hasičů Jaderné elektrárny Dukovany Tomáše Richtera zaměřují elektrárenští hasiči svoji přípravu na specifika výrobní technologie elektrárny a prevenci. „Součástí jejich výcviku jsou proto také přípravy na zásahy nad otevřenou technologií, v uzavřených šachtách nebo ve výškách na chladicích věžích. Přesto, že jsou tyto zásahy ojedinělé, trénujeme proto, abychom byli připraveni. V minulosti jsme v okolí elektrárny u obdobných případů už několikrát úspěšně zasahovali,“ prozradil Tomáš Richter.

Ohodnoť článek

Foto Jaderná elektrárna Dukovany, HZS Kraje Vysočina | Zdroj Jaderná elektrárna Dukovany, HZS Kraje Vysočina

Štítky cvičení, stožár, elektřina, vedení, záchrana, pomoc, hasiči, elektrárna, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hasiči cvičili, jak pomoci člověku uvízlému na stožáru elektrického vedení. Podívejte se, jak jim to šlo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.