Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na letošní Den proti úložišti se na Vysočině budou přehazovat horké brambory. Lidé na protest projdou zámeckým parkem

Už po osmé se bude konat protestní akce s názvem Den proti úložišti. Ten se po ČR uskuteční v sobotu 20. dubna. Organizují ho obce a spolky, které nesouhlasí s výstavbou hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

„Akce má připomenout nesplněné sliby politiků o posílení práv dotčených obcí při rozhodování o úložišti, rizika spojená s nesmyslným urychlením programu hledání úložiště a také zapomenuté prohlášení vlády, že bude posuzovat i jiná řešení, než je rychlé zavezení problémových odpadů pod zem. S tímto stavem se pořádající rozhodně nehodlají smířit, a proto také již více než rok vzdorují snaze Správy úložišť radioaktivních odpadů o povolení geologických průzkumných prací,“ vysvětlil Michael Forman, mluvčí Platformy proti úložišti a zároveň starosta Horažďovic.

VIDEO: Ochranné obleky, polévka v horké komoře, jodové tablety. Lidé v Hrádku přišli na Den proti úložišti

Zhruba stovka lidí na Jihlavsku se dnes připojila k celonárodní akci Den proti úložišti, ta má na svém kontě již sedmý ročník. Kromě lokality Hrádek se zúčastnili zástupci lokality Horka na Třebíčsku. Na Jihlavsku se zástupci dotčených obcí i...

V ČR se nachází čtyři „finální“ lokality, které bude kvůli umístění úložiště prověřovat Správa úložiště radioaktivního odpadu. Dvě z nich se nachází na Vysočině – Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Třetí lokalitou je Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Co plánuje Horka a Hrádek? 

Lokalita Horka na Třebíčsku v sobotu 20. dubna chystá happening s opékáním špekáčků a debatou. Den proti úložišti v zámeckém parku začne ve 14 hodin. Návštěvníky čeká seznámení s aktuální situací, pak „symbolický okruh parkem proti gigantickému úložišti radioaktivních odpadů“. Také zde bude stát stan, kde se lidé dozví potřebné informace. Organizátoři chystají i program pro nejmenší.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 55 členů (38 obcí a měst a 17 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Zdroj: Platforma proti hlubinnému úložišti 

Lokalita (Čertův) Hrádek, která se nachází na Jihlavsku, plánuje na Den proti úložišti hned dvě akce, které na sebe budou navazovat. „Chceme hlavně upozornit na všechny problémy, které při procesu výběru úložiště vidíme, ale stát je nechce řešit. Navíc jsme zjistili, že spousta lidí nejen u nás, ale i v okolí neví, jak konkrétně má povrchový areál v daném území vypadat a jak obrovský má být. Proto se setkání uskuteční v právě nad Dolní Cerekví, kde by areál vyrostl, a prostoru plánované kuchyně budeme opékat brambory, které si pomyslně přehazujeme mezi sebou," informoval starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák

Organizátorem je, stejně vloni, Roztoč kolektiv. Začátek happeningu je v 10 hodin. Poté na vrcholu Čertova hrádku bude až do noci probíhat „tvořivá intervence“ nazvaná Occupy Čerťák. Tu pořádá spolek KUŠ.

Na lokalitě Březový potok v Pošumaví se letos Den proti úložišti soustředí do Velkého Boru, kde se odpoledne uskuteční protestní akce na návsi a po ní diskuse starostů s občany a zahraje i kapela. Začátek protestu je v 15 hodin.

S předstihem – už 17. dubna od 18 hodin – se zájemci z lokality Janoch u Temelína na Českobudějovicku sejdou na veřejné besedě o problematice hlubinného úložiště. Konat se bude v Hluboké nad Vltavou. V sobotu 20. dubna, tedy na Den proti úložišti, se lidé sejdou na úklid odpadu, podle organizátorů zatím neradioaktivního, a to u plánovaného povrchového areálu úložiště poblíž Nové Vsi.

Obce se vytrvale brání 

Dotčené obce ve čtyřech lokalitách se vybudování úložiště dlouhodobě brání. Třeba zástupci z Hrádku na Jihlavsku argumentují případnými negativními dopady na tamní zdroje pitné vody. Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc loni našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

„Je evidentní, že stát na straně jedné uvažuje o umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů do lokality Hrádek, a na straně druhé se v této lokalitě nachází klíčové zdroje pitné vody národního významu a stát stanovil ochranná pásma, za účelem ochrany a zachování těchto klíčových národních zdrojů pitné vody specifikovaných shora," uvedl již dříve právní zástupce lokality Hrádek Luboš Kliment.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Platforma proti úložišti jaderného odpadu, nechcemeuloziste.cz

Štítky protest, úložiště, jádro, odpad, Horka, Hrádek, Vysočina, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letošní Den proti úložišti se na Vysočině budou přehazovat horké brambory. Lidé na protest projdou zámeckým parkem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.