Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Nadáváte za volantem? Podle průzkumu je nejoblíbenější nadávkou českých řidičů slůvko na D

Až 80 procent českých řidičů si za volantem zanadává. Ukázal to průzkum společnosti Nexbase, která se zabývá výrobou autokamer. Nejpopulárnější nadávkou je skoro u poloviny dotázaných slovo „deb*l“, v těsném závěsu je povzdechnutí „ty vole“, třetí příčku berou „hovada“ a „kre*éni".

První příčka v peprném žebříčku náleží slovu „Deb*le,“ který používá 46 procent respondentů. S 34 procenty následuje povzdechnutí „Ty vole,“ o třetí pozici se dělí výrazy „Kret*ne“ a „Hovado“ s 20 procenty. Pomyslnou bramborovou medaili drží označení „Idiote". Bez zajímavosti není, že jen 12 procent z více než tisíci dotázaných tvrdí, že za volantem nikdy nenadává.

Nadáváte při řízení?

Celkem hlasovalo99 čtenářů

Podle psychologů je nadávaní zcela běžný prostředek, jak rychle uvolnit napětí. Přesto se mnoho motoristů obává, že na silnici potká agresivního řidiče. Podle agentury Ipsos se toho bojí 35 českých šoférů. S nadávkami a verbálními útoky má pak zkušenost devět procent dotázaných. „Při setkání s agresivním chováním je nejlepší zůstat klidný, nezapojovat se do konfliktu a zaměřit se na bezpečnou jízdu – a i když vám samotným jakožto řidičům nějaká ta nadávka ujede, je vhodnější ulevit si se zavřenými okny a potichu,“ doporučuje Oldřich Kassl, lektor a koordinátor BESIP. „Duben bude opět měsícem dopravní bezpečnosti, budeme se tedy snažit vštěpovat řidičům postupy, jak se chovat při projevech agresivity na silnici,“ dodává.

Nejlepší obranou proti agresivitě je nezapojovat se do ní. Pokud na vás někdo zatroubí, předjíždí vás agresivně, nadává z okénka nebo na vás mává, snažte se zachovat klid. Nemávněte zpět, nezrychlujte, abyste jim nedali přednost, a vyhněte se jakékoliv formě odpovědi. Pokud je agresivní chování řidiče extrémní a cítíte se ohroženi, obraťte se na policii. Se záznamem agresivního chování může velmi dobře pomoci třeba i palubní kamera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky průzkum, agresivní řidič, nadávání za volantem, Nextnase, autokamery, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nadáváte za volantem? Podle průzkumu je nejoblíbenější nadávkou českých řidičů slůvko na D | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.