Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Pelhřimově ocenili rodinu, jejíž členové plavali za polárními

Otužilecká rodina Filipa Jíchy staršího z Kladna je první v Česku, jejíž členové plavali za oběma polárními kruhy. Vody Antarktidy pokořili před měsícem. Plavání za severním polárním kruhem u souostroví Špicberky zvládli v květnu 2022. Jejich výkon tento týden v Pelhřimově ocenila Agentura Dobrý den spravující české rekordy.

S odstupem měsíce zavzpomínal Jícha na Antarktidu jako na mimořádný kout světa, do kterého je náročné se vůbec dostat. Těžká pro něj byla zejména tisícikilometrová plavba lodí z Argentiny, kterou musel přestát se silnou mořskou nemocí. Samotné plavání ale pro něj bylo náročnější na severní polokouli. On, jeho syn a manželka tam plavali ve vodě o teplotě jeden až dva stupně pod nulou, když venkovní teplota klesala k minus 16 stupňům Celsia. Podmínky u Antarktidy, kde byla teplota i mírně nad nulou, tak pro ně byly komfortní.

"Lidský organismus respektive střední ucho je stavěné na teploty, které jsou v plusu. Jakmile jde do minusu, tekutina ve středním uchu začíná tuhnout a pro mozek jsou to vlastně chybné informace. Podchlazení přichází naráz, nemáte žádné symptomy, stále se cítíte báječně. Ale jak dostáváte chybné informace, můžete začít dýchat vodu, můžete mít pocit, že plavete nahoru, přitom plavete dolů. Jsou to vlastně hrozně nebezpečné věci, které přicházejí najednou," popsal Jícha nebezpečí plavání v extrémních podmínkách.

Přesto zvládl v Severním ledovém oceánu uplavat kilometr stejně jako před měsícem u Antarktidy. Zatímco u Špicberků plavala vedle syna Filipa i jeho žena Markéta, oba 250 metrů, u jižního pólu se místo matky do vody odhodlala dcera Barbora, předtím otužováním prakticky nedotčená. Na výpravu se spolu s otcem a bratrem vydala původně jen jako doprovod, neodolala ale povzbuzování organizátorů expedice. "Prý za celou dobu nebyl na expedicích nikdo, kdo by do té vody nevlezl, tak ji takovým způsobem nahecovali a namotivovali, že se rozhodla, že bude plavat taky," řekl Jícha. Zvládla 50 metrů, její starší bratr, který loni jako devatenáctiletý přeplaval Lamanšský průliv, uplaval 250 metrů.

Filip Jícha se otužování věnuje asi osm let. Spíš náhodou se k němu dostal přes svého kamaráda. Brzy pochopil, že mu plavání ve studené vodě přináší fyzickou radost i psychické uvolnění. Doporučuje ho, i když by si lidé měli uvědomit, že s každou novou sezonou budou začínat skoro od nuly. "Je nutno říct, že nejste otužilcem nebo zimním plavcem na celý život. Každý rok musíte najít motivaci, do té studené vody začít lézt. Sice už víte, co to s vámi udělá, ale ta odolnost se musí neustále obnovovat. Je to dovednost, kterou když nebudete trénovat, tak o ni přijdete," řekl Jícha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum rekordů Pelhřimov

Štítky ČR, kondice, otužilci, rekordy, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pelhřimově ocenili rodinu, jejíž členové plavali za polárními | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.