Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Děti budou stárnout čtyřikrát pomaleji. V Třebíči se narodila dvě přestupňátka

Letošní přestupný rok nabídl možnost dětem  narozeným 29. února stárnout čtyřikrát pomaleji než všichni ostatní. V Nemocnici Třebíč se to týkalo dvou miminek.

Narodil se chlapec Zdeněk a holčička Meda. „Maminka malé Medy je shodou náhod naše porodní asistentka Veroniky,“ sdělila mluvčí nemocnice Jitka Mácová a popřála dětem hodně lásky a zdraví do života.

Na přestupný rok je v některých částech České republiky zavedena velikonoční tradice – letos by se tam měly role otočit a na pomlázku by měly chodit místo mužů ženy.

Ze známých osobností mají tento den narozeniny Markéta Hejkalová a Kateřina Hejlová, finalista televizní soutěže Česko hledá Superstar Ali Amiri. Ze světových osobností pak například americký raper Ja Rule nebo kanadský hokejový brankář Cam Ward.

Jednou za čtyři roky, tedy 29. února, vždy slaví také Horymírové, ti mají svátek. V republice jich je 160, na Vysočině šest.

Třebíčská matrika přitom každoročně eviduje kolem tisíce narozených dětí, loni jich bylo 934. Nejčastější jména byly Viktorie a Jakub, o rok dříve Eliška a Matyáš. Chlapeckých jmen bylo sto osmnáct, dívčích sto jednapadesát.

ANKETA: Některé nemocnice v kraji přemýšlí o fotokoutku v porodnici. Skvělý nápad, kvitují maminky

V dnešní době si mohou rodiče vyfotit své novorozené miminko bezprostředně po narození, a to třeba už na porodním sále. Případně si několik hodin po porodu udělat společnou fotku se svým miminkem ve speciálním fotokoutku, ten mají nově třeba v...

Zajímavostí loňského roku je,že byly jen tři páry dvojčat. „To je pod dlouhodobým průměrem, který je přibližně deset párů dvojčat za rok. V roce 2022 zapsala matrika sedmnáct párů dvojčat a rekord – sedmadvacet párů dvojčat – byl v roce 2019,“ nabídla pohled do statistik mluvčí města Irini Martakidisová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Třebíč

Štítky Nemocnice Třebíč, miminka, porody, dvojčata, nejoblíbenější jména, Viktorie, Jakub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Sobota, 2. března 2024, 11:04Odpovědět

Děti budou stárnout čtyřikrát pomaleji. V Třebíči se narodila dvě přestupňátka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.