Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pizza, hamburger, guláš. Hygienici si ve Vysočina Areně posvítili na stánky s občerstvením

Na MS v biatlonu v Novém městě na Moravě mají pracovní povinnosti také krajští hygienici. Ti průběžně kontrolují stánky s rychlým občerstvením a také tři cateringové společnosti. Jak dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová, první výsledky jsou velmi dobré.

Zmíněná stanoviště s občerstvením jsou určena jak fanouškům, tak i závodníkům, jejich doprovodným týmům, novinářům i organizátorům závodů včetně velkého množství dobrovolníků.

Vysočina Arénou, kde se závody konají, denně projde více než 20 tisíc osob. „Doposud bylo zkontrolováno 16 provozovatelů stánků s rychlým občerstvením a tři cateringové společnosti. Průběžné výsledky kontrol poskytovatelů stravování jsou velmi dobré. Případné drobné nedostatky jsou obratem odstraněny na místě. Kontroly budou pokračovat až do skončení mistrovství světa,“ ujistila Jana Böhmová.

Stravování je v areálu závodiště zajištěno třemi cateringovými společnostmi, které poskytují teplé pokrmy, studenou kuchyni a nápoje závodníkům a jejich týmům, organizátorům akce spolu s dobrovolníky, VIP návštěvníkům a zástupcům médií.

Fanoušci se mohou občerstvit v několika desítkách mobilních stánků. Většinou jsou zde v nabídce teplé pokrmy jako hamburgery, halušky, bramboráky, guláš, pizza, masové směsi apod. „Využívány jsou velmi často polotovary či pokrmy připravené v kamenných provozovnách, dovezeny zchlazené a na místě výdeje jsou tepelně upraveny na požadovanou teplotu. Ve stáncích jsou nabízeny také regionální pokrmy a uzenářské výrobky,“ jmenuje mluvčí KHSV.

Stánky jsou na velmi dobré úrovni 

Hygienici do dnešního dne zkontrolovali provoz tří cateringových společností, které mají k dispozici moderní zázemí přímo v budovách závodiště. „Pokrmy jsou sem dováženy zchlazené, na místě v konvektomatech regenerovány a distribuovány do několika výdejních míst. V těchto provozech byly všechny kontrolované hygienické oblasti bez závad,“ uvádí Hana Koudelová z oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV ve Žďáře nad Sázavou. „K dnešnímu dni jsme zkontrolovali také 16 provozovatelů stánkového prodeje. Nedostatky zatím zjištěny nebyly. Odhalili jsme jen jednu drobnější závadu, kdy v provozovně chybělo označení zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Chyba byla obratem odstraněna. Rádi konstatujeme, že doposud zkontrolované stánky jsou na velmi dobré hygienické úrovni,“ doplňuje Koudelová.

A co přesně hygieniky během kontrol zajímá? Jak uvádí Böhmová, sledují dodržování provozní hygieny, jako čistoty pracovních ploch, používaných pomůcek a nástrojů, pracovního oděvu a důsledné hygieny rukou. „Kontrolováno je i řádné uskladnění potravin a také, zda je obsluhující personál řádně poučený, jaké musí dodržovat postupy při zpracování a prodeji pokrmů, aby nesprávnou manipulací s potravinami nedocházelo k jejich kontaminaci. Dalším bodem kontroly je správné uložení potravin, doba jejich použitelnosti a kontrola zdravotní nezávadnosti používaných jednorázových obalů na nápoje či pokrmy,“ říká Jana Böhmová.

Ještě než MS začalo 

Ještě před zahájením samotného mistrovství světa bylo v souvislosti s biatlonovými závody v měsících prosinec 2023 a leden 2024 zkontrolováno v okolí Nového Města na Moravě 6 ubytovacích zařízení s restaurací. „Pouze v jedné restauraci jsme nařídili likvidaci prošlých potravin a provozovateli byla udělena finanční sankce. S výsledky kontrol jsme jinak spokojeni, protože ostatní stravovací zařízení byla bez závad,“ popisuje Tereza Poulová ze žďárského oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání. „V kontrolách stravovacích zařízení v areálu biatlonových závodů budeme samozřejmě pokračovat až do skončení šampionátu,“ ujistila závěrem Poulová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky kontrola, hygiena, stánek, MS, biatlon, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To je jenom proto,že je to mezinárodní lyžařský závod,jinak kdyby to bylamístní akce ,tak tam prodávají sračky,známe svoje lidi!!!!!

Čtvrtek, 15. února 2024, 07:48Odpovědět

Pizza, hamburger, guláš. Hygienici si ve Vysočina Areně posvítili na stánky s občerstvením | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.