Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejen kolegové na nemocného policistu lidé vybrali přes milion. Vážím si toho, že jste mi podali pomocnou ruku, je dojatý Lukáš Zíka

Velkou vlnu solidarity vzbudil příběh šestatřicetiletého policisty Lukáše Zíty z Vysočiny, který si před nedávnem vyslechl krutou diagnózu. Trpí totiž progresivním a fatálním neuro-degenerativním onemocněním motorických neuronů mozku a míchy, které způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy, jež ovládají vůlí ovlivnitelné pohyby. S jeho těžkou životní situací se mu rozhodli pomoci nejen kolegové policisté.

Lukáš Zíta si dnes převzal výtěžek z vyhlášení sbírky. „Podařilo se vybrat prostřednictvím transparentního sbírkového účtu Nezávislého odborového svazu Policie České republiky celkem 1 196 145 korun. Peníze nyní budou z transparentního účtu poukázány na Lukášův bankovní účet,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková. Peníze mu dnes předal předseda rady útvaru Nezávislého odborového svazu Policie ČR Adam Wastl.

Vybrané peníze pomohou policistovi s náklady na léčbu, ale i jeho rodině.

K policii nastoupil před 14 lety

Šestatřicetiletý Lukáš Zíta nastoupil k Policii České republiky v roce 2010 na obvodní oddělení ve Žďáře nad Sázavou. V průběhu let si Lukáš pořídil psa Jerryho s vidinou vysněné práce na pozici policejního psovoda. Sen se mu vyplnil a Lukáš začal sloužit na oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. „Policie od Lukáše psa Jerryho odkoupila, a tak se stali parťáky nejen v soukromém životě, ale také ve službě. Pro Lukáše byla policejní služba posláním, proto byl nad rámec svého běžného služebního zařazení také členem Krajské pořádkové jednotky, kdy v této činnosti pokračoval i jako policejní psovod,“ popisuje Dana Čírtková.

Po vyslechnutí kruté diagnózy se Lukášovi převrátil život na ruby. Lékaři mu diagnostikovali nevyléčitelné onemocnění neuronů mozku a míchy, které způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy. U Lukáše došlo k postižení svalů rukou a k narušení řeči. Proto již nemůže vykonávat činnosti, na které byl zvyklý a ani vykonávat policejní službu jako doposud. Na doporučení lékařů by měl ale co nejdéle vykonávat činnosti, na které je zvyklý.

„Máte srdce na svém místě." 

„A tak dokud to jeho zdravotní stav dovolí, bude zařazen na pozici pomocníka dozorčí služby na obvodním oddělení. Všem, kteří se do sbírky zapojili, patří náš dík, máte srdce na svém místě! Lukáš nyní cítí velkou podporu nejen od svých kolegů, ale také od všech, kteří na něho myslí,“ poznamenala Čírtková.

Pejsek Jerry je v dobrých rukou 

Jak říká policista Lukáš, takovou vlnu solidarity nečekal. „Nevím, co mám říct, velice děkuji… Děkuji, všem, kteří mi pomáhají, a to nejen touto sbírkou, ale také všem ve svém okolí. Vážím si toho, že jste mi podali pomocnou ruku. Pomáhají mi kolegové na pracovišti. Jsem rád, že se můj bývalý policejní pejsek Jerry dostal do dobrých rukou a dobře se sžil se svým novým páníčkem,“ řekl dojatý policista Lukáš Zíta.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky policie, pomoc, nemoc, sbírka, podpora, Lukáš Zíta, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen kolegové na nemocného policistu lidé vybrali přes milion. Vážím si toho, že jste mi podali pomocnou ruku, je dojatý Lukáš Zíka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.