Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Průzkum: Většina Čechů chce přísnější pravidla držení zbraní, ale ne úplný zákaz

Většina Čechů by chtěla zpřísnění legislativy pro držení zbraní, ale ne jejich úplný zákaz. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Lidé žádají například častější lékařské prohlídky majitelů zbraní včetně povinných psychotestů i omezení počtu zbraní, které může jeden člověk vlastnit.

Diskusi o pravidlech držení zbraní vyvolal prosincový útok střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy, který si vyžádal 14 obětí a 25 zraněných. Čtyřiadvacetiletý útočník měl podle vyjádření policie povolení na osm zbraní, z toho na dvě dlouhé.

Pro zpřísnění pravidel držení zbraní se vyslovily skoro čtyři pětiny účastníků průzkumu. Více než polovina dotázaných by dokonce volila „výrazné" zpřísnění. Zhruba polovina Čechů ale předpokládá, že v nejbližší době bude zbraňová legislativa upravena jen mírně a nic důležitého se nezmění.

Na lékařskou prohlídku častěji 

Průzkum agentura STEM prováděla od 18. do 27. ledna. Zúčastnilo se ho 1057 lidí.

Největší podíl dotázaných - celkem 80 procent - by podpořil častější lékařské prohlídky držitelů zbraní, včetně povinných psychotestů. Skoro tři čtvrtiny lidí jsou také pro omezení množství zbraní, které smí jeden člověk držet pro soukromé účely. Zhruba dvě třetiny Čechů by omezily i počet kusů munice ve vlastnictví jednoho člověka. Více než polovina lidí se také vyslovila pro omezení druhů zbraní například jen na pistole nebo na lovecké zbraně pro myslivce. Pro úplný zákaz držení zbraní by byla jen asi pětina dotázaných. Stejně velký podíl lidí by zase naopak podpořil uvolnění pravidel držení zbraní.

Zbraň v Česku podle průzkumu vlastní jen malá část populace, asi sedm procent. Pět procent lidí uvedlo, že zbraň má a neuvažuje o pořízení další, a dvě procenta Čechů mají zbraň a chtějí si koupit další. Zhruba čtyři pětiny lidí zbraň nevlastní a ani si ji neplánují pořídit. Zbytek dotázaných zatím zbraň nemá, ale uvažuje o jejím pořízení.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zbraň, pravidlo, zákaz, průzkum, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum: Většina Čechů chce přísnější pravidla držení zbraní, ale ne úplný zákaz | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.