Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Hasiči už druhý den pomáhají likvidovat chov nakažených kachen ve Valdíkově

Na začátku tohoto pracovního týdne se v ČR objevilo již třetí letošní ohnisko ptačí chřipky. Vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1 postihla komerční chov kachen ve Valdíkově na Třebíčsku. Kvůli této nemoci je nutno usmrtit 50 tisíc kachen. Do likvidace, která byla zahájena ve středu 7. února ráno, se zapojili také hasiči z Vysočiny. Ti mají na starosti hlavně dekontaminaci.

Jak včera uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová, do likvidace se zapojí celkem 27 profesionálních hasičů, jejich hlavním úkolem bude dekontaminace osob a zapojené techniky. Každý, kdo vstoupí do kontaminované části areálu chovu s drůbeží bude vybaven ochrannými prostředky, to znamená rukavice, ochranný oděv a maska CM6. „Po ukončení činnosti v hale projdou osoby dekontaminací. Dekontaminací projede také veškerá technika přímo zapojená do likvidace chovu," dodává Petra Musilová. 

Usmrcení plynem 

„V průměru tři kila vážící kachny budou přenášeny do kontejnerů, kde dojde k zaplynování oxidem uhličitým. Kontejnery budou následně převezeny z místa do kafilerní společnosti," dodala Musilová. 

Včera v podvečer odjelo z farmy ve Valdíkově první plně naložené auto kontejnery s kadáverem do kafilerní společnosti v Žichlínku. „Dnes dopoledne se do likvidace ptačí chřipkou nakaženého chovu kachen zapojilo 18 pracovníků, které si zajistil ředitel farmy, a 22 příslušníků HZS Kraje Vysočina z územních odborů Pelhřimov a Havlíčkův Brod. I dnes předpokládáme, že naše činnost na místě bude probíhat do večerních hodin," sdělila Musilová dnes odpoledne. 

Kromě dekontaminačních souprav mají hasiči na místě také týlový kontejner a přívěs nouzového přežití. „Tato technika nám umožní být zcela soběstačnými a zajistí nám potřebné zázemí. Předpokládáme, že likvidace chovu bude probíhat i ve večerních a nočních hodinách. Zatím nelze přesně odhadnout, časový horizont ukončení likvidace. Hrubý odhad je páteční odpoledne," nastínila Petra Musilová. 

Likvidace chovu kachen ve Valdíkově na Třebíčsku

Čtvrtek, 8. února 2024, 17:02

Likvidace chovu kachen ve Valdíkově na Třebíčsku
Likvidace chovu kachen ve Valdíkově na Třebíčsku

Úhyn ve dvou halách z osmi 

K masivnímu úhynu kachen v komerčním chovu ve Valdíkově na Třebíčsku došlo v neděli, v pondělí odpoledne veterináři potvrdili nákazu ptačí chřipkou H5N1. Náhle hynutí chovatel zaznamenal ve dvou z celkem osmi hal. 

V halách ve Valdíkově bylo 50 tisíc kachen, z nich už asi 5 tisíc uhynulo. Jde o letošní třetí ohnisko nákazy. Předchozí dvě ohniska byla v Pardubickém kraji, jedno v Kosoříně a druhé na farmě Sklené na Svitavsku. „Dynamika šíření ptačí chřipky bohužel nabírá na obrátkách," řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Apeloval na chovatele drůbeže, aby chránili své chovy a pokud možno drželi drůbež v uzavřených prostorách.

Na pozoru musí být i v Jihlavě 

Vysoce patogenní onemocnění označované jako H5N1, které bylo diagnostikováno na Třebíčsku, může ovlivnit také chov drůbeže v ORP Jihlava. 

Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. „V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezí přesuny drůbeže, budou zde provedeny soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí jako jsou burzy či výstavy ptactva, které představují velké riziko šíření nákaz drůbeže," dodal mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky kachny, chov, farma, ptačí, chřipka, nákaza, hasiči, veterináři, ochrana, Valdíkov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Hasiči už druhý den pomáhají likvidovat chov nakažených kachen ve Valdíkově | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.