Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dobrá zpráva. Orel mořský, kterého se někdo pokusil otrávit, přežil a záchranáři ho opět vrátili do přírody

Orel mořský, jehož někdo minulý týden přiotrávil na Vysočině, přežil a v pondělí ho ochránci vypustili do přírody. Život mu zachránila rychlá pomoc v záchranné stanici Lipec na Pardubicku. Na sociální síti X to sdělila Česká společnost ornitologická (ČSO). Ochránci uvedli, že jde o čtyřletého orla, který byl kroužkovaný jako mládě v roce 2020 na Rychnovsku. Nyní byl nalezený poblíž Benátek u Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

Minulý týden v sobotu informovala ČSO o nálezu dvou otrávených orlů mořských na Vysočině a o jedné otrávené káni lesní. Otravy byly zřejmě způsobené zakázaným karbofuranem. Uhynulého orla myslivec nalezl u Osové Bítýšky na Žďársku.

Karbofuran, který traviči dravců nejčastěji používají, hned po požití ochromí nervovou soustavu. Zvířata umírají za plného vědomí v bolestech a křečích. Přitom nemohou dýchat, roztahují křídla a zatínají pařáty. Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení. Karbofuran je pro přílišnou jedovatost od roku 2008 v Evropské unii zakázaný. Dříve se používal v zemědělství. Dnes je zakázané ho i jen mít doma. Přesto u nás existují zásoby.

Zdroj: ČSO 

První otrávený orel byl nalezený v Osové Bítýšce na Žďársku, vyjela k němu psovodka ČSO Klára Hlubocká. Dravce našel myslivec. „Pravděpodobně jde o orla z páru, který tu nedávno dohledal ornitolog Tomáš Kněžíček. Byl to nový dosud neznámý pár pro tuto oblast. Druhého orla, zřejmě jeho partnera, jsem během terénní prohlídky pozorovala na místě. V terénu jsme pak dohledali ještě otrávenou káni lesní,“ řekla v sobotu 6. ledna Klára Hlubocká.

Velkým pomocníkem jsou psi 

Další nález na sebe, bohužel, nenechal dlouho čekat. Kláře Hlubocké mezitím zavolal Petr Mückstein ze správy CHKO Žďárské vrchy s tím, že byl nalezen další orel mořský, rovněž na Vysočině, ale tentokrát u obce Benátky u Ždírce nad Doubravou. A to šlo právě o zmiňovaného orla, který byl v době nálezu živý. 

Česká společnost ornitologická (ČSO) tento týden řeší první letošní případ cílené otravy dravců, konkrétně šlo o orly mořské a káně lesní. Stalo se tak na dvou místech na Vysočině. Jeden z orlů byl nalezen ještě živý a byl převezen do záchranné...

Velkým pomocníkem Kláře Hlubocké jsou při pátrání po otrávených návnadách a jejich obětech jsou dva psi – pes Viky a fena Irbis. Jsou speciálně vycvičení, aby nález psovodce pouze označili a nijak se u něj nezdržovali, aby jim nehrozilo otrávení vdechnutím jedovatých výparů. „Hlubocká je v Česku jedinou specialistkou na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí. Úzce spolupracuje s policií," poznamenal ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. 

V Evropské unii je držení karbofuranu zakázané od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost. Karbofuran se dřív užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek jedu dokáže usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha. Každoročně je jím v ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Případem otrávených dravců na Vysočině se zabývají i kriminalisté.

Pětadvacet otrávených dravců 

Za loňský rok ČSO zaznamenala 25 otrávených dravců. Skutečný počet případů je však podle ornitologů vyšší. Po otrávených návnadách a jejich obětech v terénu pátrá psovodka ČSO Klára Hlubocká se speciálně vycvičenými psy. Od roku 2017, kdy existuje tato psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 150 případů, jejichž oběťmi se stalo přes 500 zvířat. Za trávení divoce žijících ptáků byli v Česku podle zprávy ornitologů pravomocně odsouzeni dva lidé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Bělka

Štítky orel, otrava, karbofuran, příroda, kriminalita, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva. Orel mořský, kterého se někdo pokusil otrávit, přežil a záchranáři ho opět vrátili do přírody | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.