Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hygiena si posvítila vánoční trhy. S výsledky jsme spokojeni, chválí stánkaře kontroloři

Krajská hygienická stanice provedla na vánočních trzích kontrolu stánků s rychlým občerstvením. Výsledky byly dobré, všech 27 zkontrolovaných provozoven vyhovělo hygienickým podmínkám.

„Kontrolovali stánky rychlého občerstvení, kde si zákazníci mohli vybrat teplá jídla, sladké pokrmy, horké alkoholické i nealkoholické nápoje,“ uvádí Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice kraje Vysočina (KHSKV). „S výsledky letošních kontrol na vánočních trzích jsme spokojení, protože, až na některá drobná pochybení, která byla okamžitě odstraněna, všichni provozovatelé splnili hygienické podmínky prodeje rychlého občerstvení,“ doplnil.

Hygienici na všech místech zjišťovali dodržování provozní hygieny, osobní hygieny obsluhujícího personálu, způsob nakládání s potravinami a vydávání hotových pokrmů a nápojů a také informační povinnosti provozovatelů. Při stánkovém prodeji je také kontrolováno používání jednorázových obalů na nápoje bez obsahu zakázaných plastů.

V Třebíči proběhly kontroly v průběhu vánočního trhu dne 14. prosince. „V zimním období je pro provozovatele stánků zajištění mytí rukou vždy složitější než v létě. Tekoucí vodu ještě doplňují dezinfekčními vlhčenými ubrousky,“ popisuje úskalí zimního stánkového prodeje Petr Soustružník, vedoucí oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HVaPBU) Jihlava a Třebíč.

V Havlíčkově Brodě, Žďáře nad Sázavou a Humpolci bylo zkontrolováno dohromady 16 stánků. Při stánkovém prodeji se provozovatelé snaží, aby příprava občerstvení byla co nejjednodušší a zároveň splňovala hygienické podmínky. Používá se balená pitná voda, instantní či opracované suroviny jako oloupané brambory. I v zimě je vždy třeba dbát na předepsanou výdejní teplotu pokrmů.

„V Humpolci byl kontrolován i stánek s nabídkou veganských pokrmů – gulášové polévky z fazolí a brambor a zeleninového rizota. Pokrmy byly vyrobené v kamenné provozovně a ve stánku pouze vydávány,“ uvádí příklad z praxe Jana Krupková, vedoucí oddělení HVaPBU Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod a Pelhřimov. Některé stánky (přívěsy) bývají velmi dobře vybaveny zařízením pro přípravu občerstvení, chladicím zařízením, tekoucí teplou vodou, dřezy i myčkou nádobí.

I na jihlavském náměstí v rámci vánočních trhů probíhaly kontroly rychlého občerstvení. Nabídka je tady opravdu pestrá od svařeného vína, punče a kávy nebo čaje, po trdelníky, palačinky, bramboráky, pečené maso a klobásy, halušky a masové směsi. „Při zimních trzích za studeného počasí je snazší skladování potravin podléhajících zkáze. Naopak obtížné je hotové pokrmy udržet při správné servírovací teplotě. Buď provozovatel stánek vybaví ohřívacím zařízením, nebo připravuje jídlo přímo pro konkrétního zákazníka. Není možné například bramboráky nasmažit dopředu a poté je vychladlé nabízet strávníkovi,“ vysvětluje Pavla Musilová z jihlavského oddělení HVaPBU.

„Na základě dlouhodobých zkušeností doporučujeme organizátorům akcí, na kterých bude nabízeno občerstvení pro veřejnost, aby se dopředu spojili s místně příslušnou hygienickou službou. Ať už připravují vánoční trh, hudební festival, sportovní akci nebo pouť,“ radí Zdeněk Novotný. Hygienici organizátorovi poradí, jaké podmínky je třeba stánkařům zajistit a také čeho se případně vyvarovat.

„Pokud organizátor pronajímá prodejcům své stánky, bylo by dobré, aby byly zařízeny nejzákladnějším vybavením, jako je omyvatelná plocha pro přípravu pokrmů, základní úložné prostory pro uchovávání potravin, jednoduché umyvadlo pro mytí rukou,“ doplňuje doporučení Novotný. Stánky s občerstvením napojit na přívod tekoucí pitné vody a pro potravináře zajistit přístup na oddělené toalety. Na místě konání akce by měl být dostatek odpadních nádob, které jsou pravidelně vyváženy.

Ohodnoť článek

Foto Krajská hygienická stanice kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice kraje Vysočina

Hygiena si posvítila vánoční trhy. S výsledky jsme spokojeni, chválí stánkaře kontroloři | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.