Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Jihlavský autobusák v novém kabátě. Nahlédněte do kavárny, k dispečerům či do ubytovny pro řidiče

Jihlavské autobusové nádraží prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. A dnes se otevřelo veřejnosti. Rekonstrukce nádražní budovy stála 20 milionů korun a trvala tři měsíce. Nová je hala pro cestující, zázemí pro zaměstnance a dispečinku, lepších prostor se dočkali také řidiči, kteří využívají služby tamní ubytovny. Zásadní proměnou prošlo občerstvení, které se proměnilo v útulnou kavárnu.

To vše má jednotný design a barvy typické pro společnost Icom transport, která je majitelem jihlavského autobusového nádraží. Budova, která byla postavena před 56 lety, má úspornější technologii osvětlení, novou kotelnu, vzduchotechniku i rozvody.

Na jaře přibudou solární panely 

Na střeše budovy by se během jara měly objevit fotovoltaické panely. Výraznou obměnou prošly i toalety, které jsou nyní pro cestující zdarma. Nová je i úschovna zavazadel. Odbavovací hala se zmenšila. Původně měřila 200 metrů čtverečních, nyní to je zhruba 130 metrů čtverečních. Její součástí je i nadále trafika a informační panel, kde lidé najdou odjezdy a příjezdy autobusů.

Zmíněná kavárna se nachází v přízemí, je tedy lidem lépe přístupná. „Chtěli jsme navázat spolupráci s nějakým fastfoodovým řetězcem, nakonec nám ale do konceptu nejlépe zapadla společnost Lapek. Občerstvení se, myslím, velmi povedlo,“ pochvalovala si během dnešního otevření nových prostor předsedkyně představenstva Icom transport Kateřina Kratochvílová.

Na autobusovém nádraží, které disponuje zhruba třicítkou nástupišť, denně zastaví 600 spojů. „Nejvíce autobusů zde zastaví v pátek,“ zmínil Miroslav Bartoška, ředitel autobusové dopravy s tím, že denně nádraží odbaví asi 170 tisíc cestujících.

Rekonstrukcí prošly také toalety 

Jejich počet za uplynulých deset let vzrostl asi o 20 procent. Podle Kratochvílové je nádraží v Jihlavě největší, které společnost vlastní.

Společnost Icom transport má v rámci celé republiky kromě Jihlavy dalších 13 nádraží, ne u všech jsou i nádražní budovy. „Na Vysočině má společnost v majetku čtyři nádraží. Vedle Jihlavy ještě v Pelhřimově, Humpolci a Moravských Budějovicích,“ dodává Kratochvílová.

Celá budova je v barvách, které jsou jednotné pro všechna nádraží společnosti Icom transport

Co bude s nádražím po vzniku CDT? 

Do dlouho plánované rekonstrukce se společnost pustila i přesto, že v Jihlavě má v nejbližších letech vzniknout nový centrální dopravní terminál (CDT), a to v areálu nynějšího městského vlakového nádraží. A právě tam má v budoucnu vzniknout hlavní autobusové nádraží. Vyvstává tedy otázka, co pak bude se současným autobusovým nádražím v Jiráskové ulici? „Je to na rozhodnutí města, my se tomu asi budeme muset přizpůsobit. Icomu zůstane takřka v centru města pozemek o velikost 1,5 hektaru," řekla Kratochvílová s tím, že pro budovu případně také najdou využití, mluví třeba o kancelářích. „Ubytovna bude i nadále fungovat jako zázemí pro naše zaměstnance." 

Icom transport v rámci celé ČR zaměstnává 1400 řidičů, z toho 300 jich je z Ukrajiny.

Součástí dnešní tiskové konference, která se odehrávala ve zmodernizované hale, byla i prohlídka dispečinku, zmíněné ubytovny či nového občerstvení, které je otevřeno každý den od 5:00 do 17:00. První zákazníky zde přivítali už před třemi týdny.

Vedoucí nového občerstvení Ivana Mirčevová 

„Máme tu moc pěkné zázemí a lidem se u nás moc líbí. Jsme tu od 18. října. Máme otevřeno od 5 hodin od rána. A jsou tu skoro pořád fronty. Nejvíce si tu lidé dávají kávu, zákusky, bagety. Chtěli by i alkohol, ale ten tu prodávat nesmíme,“ usmívá se vedoucí občerstvení Ivana Mirčevová s tím, že největší frmol mají v kavárně mezi pátou ráno a 5:45. Po odchodu dětí do školy už je to podle ní pozvolné a fronty odpadnou. Další nápor zákazníků mají odpoledne. „Je to tu hodně nárazové,“ dodává Mirčevová, která na jihlavském nádraží pracuje 11 let a toto bylo její třetí stěhování do nových prostor. 

Poté, co se občerstvení uzavře, tedy od 17 hodin, jsou lidem k dispozici dva automaty, které mají své místo o patro výš v hlavní hale. 

Jednou z prvních cestujících, která se dnes poprvé posadila do zmodernizované nádražní haly, byla studentka Sára, která si nepřála uvést své příjmení. „Vypadá to krásně, je to teď fakt moderní. Úplně úžasná je kavárnička dole. Všechno to dává takový pohodlný vibe. Už jsem si tam dávala koblížek a fakt se mi tam moc líbí. Všechno to hezky prokouklo,“ sdělila Drbně Sára z Jihlavska, která z jihlavského nádraží cestuje pravidelně.

Nové ubytovací prostory pro zaměstnance společnosti 

Jihlavské nádraží občas využívá také Monika Kratochvílová z Kamenice u Jihlavy, kterou redakce Drbny dnes dopoledne zastavila před budovou. „První domy jsou, že je to moc hezké, moc se nám to líbí, jsme spokojeni. Je to takové moderní. Už jsme byli i v kavárně, je to moc krásné,“ pochválila Monika Kratochvílová a doplnila ji dcera Karolína, která ocenila hlavně to, že jde do autobusové haly nyní hodně vidět. Původní prostory byly podle Moniky Kratochvílové zastaralé. „Ta hala nebyla moc hezká,“ zhodnotila na závěr.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky nádraží, rekonstrukce, modernizace, doprava, autobusové, autobus, Icom, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petra Brodecká

Není to pravda, že je nové občerstvení otevřeno každý den, zrovna celý víkend má zavřeno, když člověk cestuje někam na návštěvu! A co to rozbourané okénko občerstvení Vietnamců zvenku? To se ruší? Vždyť měli i teplý sýr v housce, což se dalo použít při cestování místo oběda a otevřeno pořád. A sedněte si příště v zimě na ty nové plastové lavice dřív než o nich napíšete článek, ti co to kupovali to asi neudělali, aby to vyzkoušeli, protože neskutečně studí, je to na nastydnutí na tom sedět, dřevo tohle nedělá.

Pátek, 22. března 2024, 19:34Odpovědět

Jan Strapina

Pěkné no,tak at vám to tam dlouho vydrží!!!!!

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 14:38Odpovědět

VIDEO: Jihlavský autobusák v novém kabátě. Nahlédněte do kavárny, k dispečerům či do ubytovny pro řidiče | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.