Průměrná cena obědu se před zavedením EET pohybovala na úrovni 88,50 korun, jak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databází 4207 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Po zavedení EET došlo k navýšení cen o 4 koruny, a průměrná výše tak nyní dosahuje úrovně 92,50 korun.
Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte na Vysočině nebo v Olomouckém kraji za necelých 88 korun, naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji, v průměru 109 korun. Druhý nejdražší oběd čeká na hosty ve Středočeském kraji, a to 96 korun. V konfrontaci s celorepublikovým průměrem se však ve Středočeském kraji navýšila cena poledního menu nejvíce, o téměř 10 korun, což je pozoruhodné.
„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových měníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický," uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.