Aktuálně

V Třešti vyhořel byt. Kriminalisté následně zjistili, že šlo o varnu pervitinu více...

Policisté prověřují tragickou nehodu u Polné. Prosí veřejnost o spolupráci více...

FOTO: Po původní silnici v Heleníně není ani památky. Vzniká tam kruhový objezd více...

Na nákladním autě praskla pneumatika, neovladatelný kolos zastavila svodidla více...

Jak zahýbalo zavedení EET s cenami poledních meníček? Vysočina je stále nejlevnější

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková

Průměrná cena obědu se před zavedením EET pohybovala na úrovni 88,50 korun, jak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databází 4207 gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Po zavedení EET došlo k navýšení cen o 4 koruny, a průměrná výše tak nyní dosahuje úrovně 92,50 korun.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte na Vysočině nebo v Olomouckém kraji za necelých 88 korun, naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji, v průměru 109 korun. Druhý nejdražší oběd čeká na hosty ve Středočeském kraji, a to 96 korun. V konfrontaci s celorepublikovým průměrem se však ve Středočeském kraji navýšila cena poledního menu nejvíce, o téměř 10 korun, což je pozoruhodné.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových měníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický," uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky EET, Kraj Vysočina, Česko, Středočeský kraj, Praha, Olomoucký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.