Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Koláč pro Bárku: Po sladkém pečivu se letos jen zaprášilo. Na hospic v Jihlavě se vybralo skoro 300 tisíc korun

Také v tomto roce si mohli lidé na mnoha místech na Jihlavsku koupit koláč pro dobrou věc. Zapojili se tak do tradiční sbírky Koláč pro Bárku. Výtěžek z prodeje sladkého pečiva podpoří jihlavský domácí hospic Bárka.

Koláč pro hospic provoněl ulice, firmy i úřady tradičně v prvním říjnovém týdnu, zájemci si koláč od regionálních pekařů mohli koupit hned na dvaceti místech po Jihlavě a nově také ve dvou obcích na Jihlavsku - v Třešti a Batelově. Výtěžek celé sbírky je 283 529 korun. On-line sbírka probíhá ještě do konce října.

Domácí hospic Bárka

Jeho posláním je prostřednictvím zdravotní, sociální, psychologické a duchovní podpory umožnit těžce a nevyléčitelně nemocným prožít poslední období svého života doma, v kruhu svých blízkých.

„V ústředním stánku na Masarykově náměstí 4. října a potom i při podzimním jarmarku 6. října se za příspěvek do sbírky rozdalo celkem 1110 koláčů. Velký úspěch měla sbírka také v Nemocnici Jihlava, kde pokladničky doslova praskaly ve švech a lidé si odsud odnesly celkem 714 koláčů,“ řekl koordinátor propagace v jihlavské Charitě Marek Mašát.

Dalšími místy, kde sbírka v Jihlavě probíhala byl finanční úřad, VZP Jihlava, psychiatrická nemocnice, Vysoká škola polytechnická. Nově byla také dvě stanoviště v Třešti – na poliklinice a na náměstí T. G. Masaryka. Do sbírkové akce se tradičně zapojilo také několik místních firem.  

Pokud někdo nestihl přijít fyzicky, do konce října má možnost přispět do sbírky i on-line

Na všech místech se za dobrovolný příspěvek rozdalo celkem 4 575 koláčů. Doporučený příspěvek za jeden koláč byl 50 korun, ale bylo mnoho lidí, kteří do pokladniček vložili i větší částky. Jak dodal Mašát, sbírku přijel podpořit také předseda senátu Miloš Vystrčil. Převzal 50 koláčů, které pak věnoval klientům Domova seniorů Stříbrné terasy.

„Chtěla bych poděkovat všem, kdo se zastavili na našich stáncích nebo si ráno po cestě do práce koupili sladký koláč. Díky vašim příspěvkům můžeme nabízet kvalitní péči, pořizovat potřebné pomůcky a zdravotnický materiál. Zvláště v dnešní nejisté době si vážíme vaší podpory těžce nemocných. Děkuji také pekařům, kteří nám koláče napekli a brzičko ráno dovezli. Zisky z koláče pro nás není jen částka, ale znamená to zájem a podporu vás všech,“ uvedla s povděkem Markéta Brestovská, vedoucí Bárky – domácího hospice.

Sbírka proběhla také díky aktivní pomoci mnoha dobrovolníků a studentů.  

Ohodnoť článek

Foto Oblastní charita Jihlava | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky koláč, hospic, umírání, pomoc, sbírka, výtěžek, Jihlava, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koláč pro Bárku: Po sladkém pečivu se letos jen zaprášilo. Na hospic v Jihlavě se vybralo skoro 300 tisíc korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.