Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prezident Pavel zakončil dvoudenní cestu na základně v Náměšti, proletěl se i ve vrtulníku

Součástí středeční návštěvy prezidenta Petra Pavla na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou bylo setkání s velitelem vzdušných sil Petrem Čepelkou. Prezident se po něm proletěl ve vrtulníku Mi -24, které ve výzbroji české armády postupně nahrazují nové stroje, usedl na místo operátora zbraňových systémů. Prohlídka základny, která v červenci získala první nové vrtulníky pořízené v USA, byla poslední částí programu prezidentovy dvoudenní cesty, kterou strávil převážně v Jihomoravském kraji.

Základna v Náměšti nad Oslavou převzala první dva americké bitevní vrtulníky AH-1Z Viper 26. července. První víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom společně s dalším viperem má základna od 17. srpna. Česká republika z USA kupuje vrtulníky systému H-1, celkem pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. 

Prezident si nové vrtulníky Venom a Viper prohlédl na statické ukázce, kde mu piloti těchto nových vrtulníků důkladně vysvětlili systémy a možnosti strojů. Dynamickou ukázku předvedla dvojice vrtulníků Mi-24/35 a Mi-171 v podání náměšťských display pilotů. Jako rozloučení s dosluhujícími vrtulníky řady Mi-24 byla prezidentovi nabídnuta možnost se v jednom z nich proletět, kterou velmi rád přijal.

Základna v Náměšti dostala dvě americké helikoptéry. Staré sovětské stroje možná pomohou na Ukrajině, naznačila Černochová

Bitevníky Mi-24 sovětské provenience, které armáda nahradí americkými vrtulníky, mohou najít uplatnění na Ukrajině, kam bude nadále směřovat pomoc. V dnešním projevu k zákonodárcům, vojákům a dalším hostům na základně vrtulníkového letectva u...

Protože se jednalo o první návštěvu Petra Pavla na letecké základně Armády České republiky v jeho nové roli, tak velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Čepelka seznámil prezidenta se strukturou a úkoly vzdušných sil. Prezident dostal rovněž briefing od velitele základny brigádního generála Rudolfa Straky o struktuře, úkolech základny a zejména o dodávkách nové letecké techniky.

Prezident obdržel z rukou velitele základny brigádního generála Rudolfa Straky a vrchního praporčíka nadpraporčíka Pavla Eigla za vrtulníkovou základnu osobní dárek v podobě nože. Nůž byl vyroben na zakázku tak, aby vyjadřoval zkušenosti a osobnost obdarovaného a byl vzpomínkou na 22. základnu vrtulníkového letectva. 

„Moc děkuji za informativní briefing, skvělou atmosféru, ukázky nové techniky a jedno z posledních svezení v Mi-24/35“, shrnul prezident Petr Pavel.

Všechny americké vrtulníky do konce roku

K postupnému přechodu na nové stroje slouží na základně také simulátor pro školení personálu na vrtulníky Viper. Toto zařízení základna převzala letos v březnu, instaloval ho podnik LOM Praha. „Během několika týdnů by měl na základnu dorazit také americký výcvikový tým,“ řekla mluvčí náměšťské základny Jindřiška Budiková.

Všechny americké vrtulníky Viper a Venom by do České republiky měly dorazit do konce příštího roku, řekla dříve ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Kromě 12 nových vrtulníků armáda ze Spojených států amerických získá i osm starších strojů. Tyto vrtulníky čeká modernizace. Česko ji zaplatí z peněz, jež od USA dostane jako kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko. Česká armáda pak bude mít celkem deset strojů Venom a stejný počet typu Viper.

Nákup 12 vrtulníků v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH) schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019. Dohodu podepsal tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 22. základna vrtulníkového letectva

Štítky ČR, Pavel, armáda, Náměšť nad Oslavou, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Snad se dovíme něco i z části civilní návštěvy, nějaké výsledky, ne jen vojenského letiště. Trochu k tomu píšu viz Komentáře, Glosy a další články. Nebo třeba o vládě i Brně na stream.cz sociolog Standa Biler ve Všichni tady umřeme.

Pátek, 29. září 2023, 07:49Odpovědět

Prezident Pavel zakončil dvoudenní cestu na základně v Náměšti, proletěl se i ve vrtulníku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.