Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihlava začne opravovat druhý z pěti Pístovských rybníků. Bude to stát 18,5 milionu korun

Jihlava začne na podzim opravovat rybník Lukáš, druhý z pěti Pístovských rybníků, které pro krajské město představují také záložní zdroj pitné vody. Bude to stát 18,5 milionu korun. Vloni město opravilo rybník Lužný, zbývající rybníky by měly postupně přijít na řadu v nejbližších třech letech. Cílem investic je zvýšit odolnost soustavy proti povodním. Vyplývá to z údajů na webu města a informací, které poskytl mluvčí radnice Radovan Daněk.

Opravy pětihektarového rybníka Lukáš budou dokončené v první polovině příštího roku. „Na podzim roku 2024 se začne s opravou rybníku Silniční a na rybnících Vodárenský a Kalný se bude pracovat v letech 2025 a 2026," uvedl mluvčí Radovan Daněk. Náklady na zajištění všech čtyř rybníků předpokládá město v součtu okolo 110 milionů korun, na stavby požádá o dotace.

Soustava rybníků teď podle webu města nedokáže zajistit požadovanou míru bezpečnosti při povodních. Po opravách budou mít rybníky nové bezpečnostními přelivy a výpustná zařízení. Návodní strany hrází budou upravené tak, aby tam nebyly průsaky. U rybníků Vodárenský a Kalný projekt počítá také s odtěžením sedimentů.

Lidé volají na policii, že se vypouští rybníky v Jihlavě. Není to nutné, o všech výlovech víme, říká radnice

Město Jihlava je vlastníkem 49 rybníků a hasičských nádrží, o které se stará. Nyní odstartovala sezona výlovů, které lidé nemusí nahlašovat policii. K tomu teď nedávno došlo u rybníka Za Prádelnou v Pístově u Jihlavy.

Na zajištění dodávek pitné vody pro Jihlavany se soustava rybníků podílela v roce 2018, kdy kvůli suchu nestačila město zásobovat vodárenská nádrž Hubenov.

Soustava Pístovských rybníků funguje přes 120 let. Vybudovaná byla jako zdroj vody pro město. V minulosti se z ní čerpala voda samospádem až na bývalé tržiště v Benešově ulici poblíž historického náměstí. Největší rybník Lužný má rozlohu 12 hektarů, nejmenší je půlhektarový Kalný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Staněk

Štítky rybník, oprava, stavby, voda, správa, Jihlava, Pístov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava začne opravovat druhý z pěti Pístovských rybníků. Bude to stát 18,5 milionu korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.