Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Den za obnovu lesa u Třeště zaujal stovky lidí. Viděly, jak pracuje harvestor i pětiletý tažný kůň

Den za obnovu lesa. Akce, která se konala dnes v revíru Pouště nedaleko Třeště na Jihlavsku. Přilákala stovky dospělých i dětí. Na zhruba pětikilometrovém úseku byla řada stanovišť, součástí byla i výsadba stromků, a to jak jehličnatých, tak i listnatých.

Na jednotlivých zastávkách hlavně děti poznávaly parohy lesní zvěře, jejich stopy či stromy podle listů. Mohly si zkusit sportovní střelbu, tu děti učila mistryně ČR Pavlína Nymburská z Černovic. Jak prozradila redakci Drbny, se sportovní střelbou začínala už ve školce. „Když jsem se narodila, tak můj brácha dostal k narozeninám vzduchovku a mě, takže jsem ve střelecké rodině už jsem vyrostla. Na kroužek k taťkovi jsem začala chodit v 6 letech, tam jsem chodila celou základku, měli jsme skvělou partu. Dařilo se mi, dařilo se nám i týmově a v nějakých 16 letech přišel covid a pak už jsem to nedokázala skloubit se školou. Momentálně se věnuju už jen trénování, když je na to čas,“ řekla střelkyně Pavlína Nymburská.

Pavlína Nymburská během ukázky sportovní střelby 

Za svůj první velký úspěch považuje vítězství MČR, mistryní se stala ve 12 letech. O čtyři roky později zvítězila na MČR vestoje. „Moc mě to naplňuje, u nás je sportovní střelba na vzestupu. A paradoxně se mu věnuje víc holčiček,“ dodala Nymburská.

Na dalším stanovišti byla řeč o kůrovci. Lesní technik z Lesů ČR Jan Brothánek zmínil, že je hned několik druhů kůrovce, u nás je nejvíce zastoupený kůrovec smrkový. Na to, aby jeden strom zcela uschnul, je třeba zhruba 10 tisíc brouků.

Den za obnovu lesa 2023, lokalita Pouště

Sobota, 23. září 2023, 19:50

Den za obnovu lesa 2023, lokalita Pouště
Den za obnovu lesa 2023, lokalita Pouště

„Máme několik způsobů, jak se bránit kůrovci. Jedním z nich je lapač, který díky nastraženému feromonu donutí toho broučka, aby nám do schránky vletěl. Dalším opatřením je trojnožka se sítí, kam se kůrovec nalepí. I tady je na vršku přidělaný feromon. Ten mu voní, na tu síť sedne, ta je napuštěná insekticidem. A to ho zahubí a my už ho nemusíme řešit. Sítě jsou letos poslední rok, protože je tam pře mezi námi, lesními hospodáři, a ochranáři. Je tam totiž argument, že to zabíjí ostatní broučky, což je samozřejmě pravda. Ty tam ale přistanou náhodně,“ popsal Jan Brothánek.

Lesní technik Jan Brothánek 

Dalšími zastávkami bylo poznávání ptáků podle obydlí, svůj stánek zde měl třeba i mykolog. Ten přinesl houby jedlé i nejedlé, většinu z nich sbíral včera v lesích na Žďársku. 

Návštěvníci dnešní akce mohli pozorovat i to, jak v lese pracuje tažný kůň. O názornou ukázku se postaral kočí s pětiletým koněm Fredem. „Tak, jako vy chodíte do školky, děti, tak i Fred se všechno musí postupně naučit. S koněm se začne pracovat ve třech letech. Fred teď váží zhruba 800 kilo, takže by měl utáhnout zhruba to, co váží. Musí ale odpočívat. Určitě nevydrží tahat třeba osm hodin v kuse tak, jak člověk,“ poučila děti i dospělé Martina Hublová, která u Lesů ČR pracuje coby referent pozemkové evidence.

Na zhruba pětikilometrovém okruhu se lidé dozvěděli důležité informace třeba i o klíšťatech, ve zkumavkách si je mohli i prohlédnout. Dalším tématem byla ochrana vody a také to, jak do lesů vrátit sovy. „Tady je to určitě nejhezčí. Stojíme tady s dětmi už asi půl hodiny a nechtějí jít dál. Takhle zblízka jsme sovy a dravce ještě asi neviděli. Moc se nám tu líbí,“ chválila organizátory maminka Miroslava Lorencová, kterou jsme oslovili v části lesa, kde byli vystaveni živí dravci a sovy.

Lidé zde dostali možnost zasadit si „svůj“ vlastní strom. K mání byly sazenice jak jehličnanů, tak i listnatých stromů. „Tohle určitě kvituju. Víc takových akcí. Skvělé je, že jsou u toho i děcka, aspoň pak ví, jak se mají v lese chovat. I k těmhle malým stromkům,“ poznamenal během sázení Tomáš Bednář, který je také majitelem malého lesa.

Stánek zde měl i Klub českých turistů, tam si lidé mohli zkusit namalovat svou turistickou značku. Svoji práci v lese představil i stromolezec. K vidění byla i lesní technika.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky les, obnova, příroda, strom, Pouště, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Den za obnovu lesa u Třeště zaujal stovky lidí. Viděly, jak pracuje harvestor i pětiletý tažný kůň | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.