Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Radní odvolali ředitele Brány Jihlavy Jakuba Demla. Mrzí mě, že se mi nepodařilo vybudovat důvěru, říká

Rada města Jihlavy odvolala ředitele Brány Jihlavy Jakuba Demla. Aktuálně se tedy hledá nový člověk, který tuto organizaci, jež funguje od ledna 2021, bude vést. Podle primátora Jihlavy Petra Ryška k tomuto rozhodnutí radní radu vedlo spoustu drobných věcí.

„Takovou poslední tečkou, která rozhodla, bylo špatné vedení účetnictví,“ vysvětlil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Dodal, že Jakub Deml dál v Bráně Jihlavy zůstává zaměstnancem. „Podle mě někdy v půlce října by mohl být vybrán nový ředitel,“ nastínil Ryška.

Jakub Deml (*1977) vystudoval audiovizi, nová média a konceptuální tvorbu na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a Akademii výtvarných umění v Praze a také kreativní pedagogiku na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. V roce 2007 spoluzaložil spolek KVAS, kde se věnuje propojování kultury a vzdělávání a rolí kultury pro rozvoj měst a obcí. Jako konzultant spolupracoval s řadou českých měst a podílel se na tvorbě strategií v oblasti kultury a kulturního turismu. Konkrétně v Jihlavě je spoluautorem ideové koncepce rozvoje Stříbrného údolí.

Zdroj: Město Jihlava 

Redakce Jihlavské Drbny oslovila teď už bývalého ředitele, který své téměř tříleté působení v organizaci zhodnotil jako úspěšné. „Předně se podařilo vybudovat zcela novou organizaci, která měla v lednu 2021 jednoho zaměstnance a neměla ani kancelář, kde by seděl. Nyní má organizace 20 stálých zaměstnanců a širokou síť brigádníků a spolupracovníků. Hospodaří s rozpočtem kolem 35 milionů korun zhruba pět milionů si vydělá vlastní činností. Spravujeme tři historické objekty - jihlavské podzemí, Brána Matky Boží a Dům Gustava Mahlera. Během celého roku pořádáme kulturní akce. Řadu tradičních akcí jsme převzali od magistrátu a inovovali – například jarmarky, svatého Martina nebo Vánoce,“ zhodnotil Jakub Deml.

Brána Jihlavy je příspěvkovou organizací statutárního města Jihlavy s působností v oblasti kultury a cestovního ruchu.

Svou činnost zahájila 1. ledna 2021. 

Ve výčtu úspěchů nezapomněl zmínit, že díky organizaci vznikly i zcela nové akce, jako třeba Kapří den, Boží Food Fest, KutilFest nebo sobotní farmářské trhy, které vyplnily mezery v nabídce. „Za úspěch považuji letní podobu Masarykova náměstí, kde jsme letos zajistili kromě programu i dva gastro provozy. Nastartovali jsme pravidelné komentované procházky a prohlídky, které obyvatelům i návštěvníkům zprostředkovávají kulturní dědictví města. Pod našimi křídly vznikl jihlavský architektonický manuál a připravujeme se na otevření Domu Masarykovo náměstí 21,“ řekl Deml.

Co se nepovedlo? 

Zamyslel se i nad tím, co se na druhou stranu v Bráně Jihlavy pod jeho vedením nepodařilo. „Nepodařilo se mi vybudovat důvěru vedení města v mou práci a práci mého týmu, což mne velmi mrzí,“ dodal Jakub Deml s tím, že doufá, že nový ředitel či ředitelka organizace dokáže navázat a udržet tým motivovaných profesionálů, který se podařilo vybudovat.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky organizace, odvolání, kultura, rada, Jakub Deml, Petr Ryška, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Paulát

Vůbec nejlepší by bylo zrušit tuto pochybnou a zcela zbytečnou příspěvkovou městskou organizaci bez náhrady. Myslím, že 43 milionů korun z městské kasy ročně se dá využít daleko smysluplnějším způsobem ku prospěchu občanů Jihlavy.

Pondělí, 11. září 2023, 19:46Odpovědět

Jan Strapina

No bóže,kulturščik sem,kulturščik tam,jenom další trafika nic víc!

Pondělí, 11. září 2023, 14:58Odpovědět

Radní odvolali ředitele Brány Jihlavy Jakuba Demla. Mrzí mě, že se mi nepodařilo vybudovat důvěru, říká | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.