Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Někdo se přijde poradit, až když houby sní. Jed se může v játrech ukládat postupně, říká jihlavská mykoložka

Houbařská sezona je v plném proudu, i když zatím rekordy v úspěšnosti netrhá. Všem, kterým se přece jen zadaří houby najít a nejsou si jistí s obsahem svých košíků, je nyní každé pondělí v jihlavském Muzeu Vysočiny k dispozici mykologická poradna. Tam podle zjištění redakce Drbny chodí lidé nejčastěji právě kvůli určení hub, najdou se ale i houbaři, kteří jdou na radu ohledně toho, jak který druh v kuchyni upravit, aby bylo jídlo co nejlepší.

První mykologická poradna již proběhla, a to 4. září. Další je na programu 11. září a pak každé další pondělí až do konce října. „Lidem jsme k dispozici vždy hodinu od 16 do 17 hodin,“ sdělila Jihlavské Drbně mykoložka Eva Charvátová. Zájem je podle ní zatím slabý, ale je to způsobeno tím, že je sucho, a houby zkrátka nerostou. „Když jsou lesy bez hub, tak nepřijde třeba nikdo, případně jeden dva zájemci. Když ale houby rostou, tak je počet lidí, co se přijdou poradit, samozřejmě vyšší,“ dodává pracovnice muzea k návštěvnosti.

A protože poradna je houbařům k dispozici pouze v pondělí, dost lidí využívá možnosti nechat houby na vrátnici muzea. Houby e nutné doplnit adresou, telefonním číslem a místem nálezu. „Já si je převezmu a určím sama nebo s pomocí kolegů,“ říká Eva Charvátová.

Manuál správného houbaře 

1. Zapomeňte na igelitku nebo košili, sbírá se pouze do košíku. Pokud ulovíte „babky“ (hřib žlutomasý), tak se vám z nich v košili či sáčku může stát zapařená houbová kaše.

2. Do lesa vyrazte brzy ráno, konzervativní houbaři začínají třeba i ve 4 hodiny ráno, aby byli v lese první.

3. Pokud je les vyprahlý, tak v něm v tu dobu nerostou houby.

4. Sbírejte houby, které opravdu bezpečně znáte. Otrava jedovatou houbou za dobrou večeři opravdu nestojí. 

5. Doporučuje se hledat houby tak, abyste měli slunce v zádech. Plody jsou tak lépe vidět.

6. Při sběru hub se snažte co nejméně poškodit podhoubí. To se děje nejen hrubým vytržením plodnice z půdy, ale i zuřivým prohledáváním nejbližšího okolí, jestli houba někde nemá „bratříčka“. Podhoubí neprospívá ani dupání po lese. 

Mykologové, v poradně bývají většinou přítomní dva nebo tři, se setkávají s lidmi, kteří si přinesou houby jedlé, nejedlé i jedovaté. Podle Charvátové je nejhorší, když se přijdou lidé poradit poté, co již houby snědli. „Jednou mi dokonce pán řekl, že mu rostou houby na zahradě a on si z nich již několik let připravuje jídlo, ale nyní se rozhodl, že by si houby nechal určit. Nejhorší je, že lidé se nemusí otrávit hned, ale z některých hub se jedy dlouhodobě ukládají v játrech,“ upozorňuje pracovnice Muzea Vysočiny.

Do jihlavské mykologické poradny chodí libé především kvůli určení druhu hub, na mykology mají ale i různé dotazy, například, jak který druh houby upravit v kuchyni. „Konzultují také různé zprávy z videí či televize, zda to je, či není pravda,“ říká Charvátová.

Zpět do 60. let 20. století 

Mykologický klub Jihlava funguje od roku 2010. Jeho jakýmsi předchůdcem byl Mykologický kroužek, který mohli zájemci v krajském městě Vysočiny navštěvovat v 60. a 70. letech 20. století. Ten byl u veřejnosti hodně populární, a jeho ukončení nadšení mykologové proto nesli těžko.

Už jste byli letos na houbách?

Celkem hlasovalo59 čtenářů

Zmíněný jihlavský klub začal hned od začátku spolupracovat s Muzeem Vysočiny Jihlava. Předmětem této spolupráce je především každoroční uspořádání výstavy hub, pořádání přednášek pro veřejnost i spolupráce při fungování výše zmíněné houbařské poradny. Svoji činnost Mykologický klub rozšířil i o pořádání houbařských vycházek s odborným výkladem přímo v terénu.

„Stojí to za starou belu." 

V košících houbařů v našem kraji nejčastěji skončí hřiby – hlavně dubové, hnědé, žlutomasé a smrkové, pak muchomůrky růžovky nebo bedly. Dobrou pomůckou pro houbaře může být webová stránka nahouby.cz, kde si houbaři sdílejí své aktuální úlovky.

„Stojí to za starou belu,“ zhodnotila dnes ráno na zmíněném webu Tereza, která vyrazila do lesa za Jihlavu směrem na Kostelec. Houby očividně nerostou v okolí Třeště. To potvrdila před dvěma dny houbařka Javka. „Včera v okolí Třeště krásný zdravý pravák, ale jinak lautr nic! Doufám, že je to příslib příštích větších úlovků!“ Podle jiného houbaře lidé nepochodí ani v okolí Javořice. „Dávám tomu týden, než začnou hojněji vykukovat,“ věří uživatel na webu s přezdívkou Pralesní_muž. U Sněžného na Žďársku houbaři najdou lišky a kováře, případně už první růžovky.

Ve správnou dobu na správném místě 

Růst hub ovlivňují dva hlavní faktory - teplota a dostatečná vlhkost. Všem, kteří chtějí být ve správnou dobu na správném místě, doporučuje mykolog Zdeněk Pelda sledovat údaje Hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu, kde jsou k dispozici podrobná data za poslední týden. Zde je možné sledovat, v jakých lokalitách kolik napršelo a podle toho je pak snadné se rozhodnout, kam vyrazit na houby. 

Pomocníkem pro houbaře může být také takzvaná houbová mapa, která vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. 

Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech (index API30) v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní.

Důležité kontakty

Toxikologické informační středisko - linka pro případ otravy: 224 919 293 nebo 224 915 402

Česká mykologická společnost - na webu najdete kontakty i přehledný atlas hub

Houby versus počasí 

„Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září,“ říkají meteorologové.

Jak změna klimatu ovlivňuje houby?

Klíčovým faktorem pro růst hub je vodní bilance. Zvyšující se teploty spojené s klimatickou změnou zvyšují výpar a tím snižují množství vody dostupné pro houby. V budoucnu lze očekávat negativní dopad tohoto jevu na růst hub.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum Vysočiny Jihlava

Štítky houby, houbař, sezona, les, poradna, mykologie, mykolog, muzeum, Vysočina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdo se přijde poradit, až když houby sní. Jed se může v játrech ukládat postupně, říká jihlavská mykoložka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.