Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Osud zavřené hodické masny se možná naplňuje. Odprodej je jedna z možných variant, přiznává Agrofert

Ke konci loňského roku zavřela své brány vyhlášená masna v Hodicích. Téměř po sto letech provozu museli podnik opustit poslední zaměstnanci. V současné době majitel objektu hledá možnosti pro jeho využití, ve hře je i její prodej.

Objekt postavený v roce 1860 Třešťským továrníkem Zikmundem Munchem byla původně textilní továrna, která vyráběla fezy (pokrývky hlavy typické pro islámské země). Po úpadku podnikání v textilním průmyslu se majitel textilní továrny spojil s podnikatelem Janem Satrapou ze Studené, Vergiliem Jobem z rakouského Himbergu a v roce 1926 založili Akciovou továrnu na salám a poživatiny, a.s. Hodice.

Přilehlý rybník a drsné podnebí Vysočiny vedly majitele kolem roku 1937 k výstavbě přírodní sušárny trvanlivých salámů. Od roku 1927 se v ní téměř nepřetržitě sušily a zakuřovaly trvanlivé salámy. Prvním nejznámějším výrobkem své doby byl uherský salám JOB. V období trvání druhé světové války byla výroba omezena a po roce 1945 přešla továrna pod národní správu. Své výrobky produkovala pod stejnou značkou do roku 1948, kdy byla továrna znárodněna a až do roku 1950 byla součásti podniku Masný průmysl Praha.

Státní podnik v Hodicích dostal v šedesátých letech za úkol vymyslet alternativu k nedostatkovému dovozovému uheráku. V té době ale předpisy nedovolovaly fermentaci salámů, proto vznikl salám Vysočina, ta první a původní. Do nedávna byla vyráběna pod názvem Vysočina 1967.

Do roku 1990 byla součástí různých státních podniků zabývajících se masnou výrobou. Od roku 1990 se hodická masna stala samostatným státním podnikem a v rámci privatizace se masna stala od roku 1992 akciovou společností Vysočina Hodice a.s. Vysoká kvalita originálního salámu Vysočina 1967 byla podložena množstvím ocenění získaných na veletrzích masných výrobků. Od roku 2006 vlastnila masnu skupina J&T. V roce 2009 se Hodická masna stává součástí Krahulíku.

Majitelem Hodické masny i Krahulíku se stává v roce 2010 skupina Agrofert, v tomto roce také Hodická masna dostává ocenění Regionální potravina za Vysočinu 1967.

Celý provoz masny, která měsíčně vyráběla zhruba 300 tun výrobků měsíčně, byla v lednu letošního roku majitelem, zakonzervován, a to kvůli dramaticky zvyšujícím se cenám energií.

V současné době prosakují informace, že Agrofert chce objekt nabídnout k prodeji. „My se chováme se jako odpovědný vlastník a záleží nám na budoucnosti zmiňovaného objektu v Hodicích. V tuto chvíli vyhodnocujeme jeho další využití, ale nebudeme jednotlivé varianty zveřejňovat a živit spekulace. Odprodej je ale jedna z možných variant,“ uvedl Pavel Heřmanský, tiskový mluvčí skupiny Agrofert.

Dále doplnil, že „ceny elektřiny, sice sestoupaly z těch rekordních výšin, ale jsou stále přibližně na dvojnásobku toho, co byly v půlce roku 2021. S dalšími náklady je to podobně, takže v tomto směru se toho moc nezměnilo. Naše Vysočina je unikátní salám svoji recepturou, kterou dodržujeme, jen byla její výroba přesunuta do závodu v Krahulčí, kde je k dispozici také přírodní sušárna, a unikátní chuť tak zůstala zachována.“

Přes všechna ujištění mluvčího Agrofertu je již objekt Hodické Masny v nabídce ostravské realitní kanceláře Sting. Celý areál je v nabídce za 53 milionů korun. „I když inzerát byl podán, finální rozhodnutí ještě nepadlo, stále jsou ve hře i další varianty,“ doplnil Pavel Heřmanský.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ladislav Vlasák

Štítky Hodice, masna, Agrofert, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osud zavřené hodické masny se možná naplňuje. Odprodej je jedna z možných variant, přiznává Agrofert | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.