Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hygienici vydali zákaz koupání v přehradě Sedlice. Lidem tam hrozí akutní poškození zdraví

Kvůli masivnímu výskytu sinic krajští hygienici dnes vydali zákaz koupání ve vodní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví.

Není to však jediné přírodní koupaliště, kde došlo vlivem horkého počasí k namnožení sinic, a tím ke zhoršení kvality vody. Jedná se o rybníky Ředkovec a Medlov a také o Koněšínskou pláž na Dalešické přehradě. „Tyto sledované koupací plochy jsou nově od tohoto týdne zařazeny do třetího stupně, který odpovídá mírně zvýšené pravděpodobnosti vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. Zákaz koupání i nadále trvá pro rybník Kachlička,“ sdělila v dnešní tiskové zprávě Jana Böhmová, mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Třetí oranžový stupeň značí mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání hygienici doporučují se pokaždé osprchovat.

Čtvrtý červený stupeň znamená, že voda neodpovídá hygienickým požadavkům a představuje zdravotní riziko. Koupání nelze doporučit především citlivým jedincům, zejména dětem, těhotným ženám, alergikům a osobám s oslabeným imunitním systémem.

Pravidelná kontrola kvality vody v přírodních koupalištích Vysočiny proběhla 21. srpna, výsledky laboratorních rozborů svědčí o tom, že na některých místech došlo ke zhoršení kvality vody ke koupání. „Vlivem velkého horka v posledních dvou týdnech došlo v některých lokalitách k  namnožení sinic a chlorofylu-a. Kvalita vody se velmi rychle zhoršila ve vodní nádrži Sedlice a zjištěné masivní množství sinic překročilo hygienické limity. Pro koupající se osoby zde hrozí akutní poškození zdraví. KHS kraje Vysočina proto vydává zákaz koupání v této vodní nádrži,“ vysvětluje aktuální stav Milan Brychta, ředitel Odboru hygieny obecné a komunální KHSV.

I v dalších oblastech se vyskytují sinice a chlorofyl-a jako v rybníce Ředkovec nebo Medlov a také v Dalešické přehradě u Koněšínské pláže. Tyto tři plochy jsou nově zařazeny do třetího, oranžového, stupně. „Vodní nádrž Trnávka i nadále zůstává ve čtvrtém červeném stupni z důvodu velkého výskytu sinic a voda není vhodná ke koupání. Ke zlepšení situace naopak došlo na koupališti v Novém Městě na Moravě, kde množství sinic a chlorofylu-a od posledního měření pokleslo. Místo je hodnoceno druhým stupněm a po koupání je doporučeno se osprchovat. Ostatní lokality zůstávají od posledních odběrů nezměněné,“ dodává mluvčí KHSV.

Další vzorky 28. srpna 

Kvalitu vody v koupacích vodách na Vysočině je možné až do konce sezóny sledovat na webových stránkách KHSV. U vodních ploch, kde je zjištěna zhoršená kvalita vody, budou odebrány vzorky ještě 28. srpna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky koupání, rekreace, zdraví, zákaz, sinice, znečištění, hygienici, nádrž, Sedlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici vydali zákaz koupání v přehradě Sedlice. Lidem tam hrozí akutní poškození zdraví | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.