Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Úspěch světového významu. V jihlavské zoo se vylíhla čtyři mláďata kriticky ohroženého aligátora

Jihlavská zoo nepřestává zásobovat pozitivními informacemi o nově narozených mláďatech. Nyní se ale jedná o skutečně výjimečnou událost, v úterý se totiž vylíhla čtyři mláďata kriticky ohroženého aligátora čínského.

V úterý ráno se v hnízdě u našich aligátorů čínských (Alligator sinensis) začala hýbat vejce. To se na svět drala mláďata těchto vzácných plazů. Z celkem 13 vajec se nakonec vyklubala 4 mláďata, zbytek vajec nebyl oplodněný. „Jedná se o velký úspěch pro naši zoo, ale nutno dodat, že jsme teprve na začátku cesty,“ zdůraznil ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

Aligátor čínský je menší druh a dorůstá do průměrné délky 150 cm, největší jedinci můžou mít něco málo ke 2 metrům. Jejich váha dosahuje 40 kg. Potravou jim jsou různí bezobratlí, ale žerou také ryby. Pochází z východní Číny, z povodí řeky Jang-c’-tiang. Původně obývaly rozsáhlé území, dnes jich ve volné přírodě žije zhruba posledních 200 jedinců. Řadí se ke kriticky ohroženým druhům.

Rozmnožit tento druh plaza není vůbec jednoduché a vyžadovalo to pečlivou práci našich zkušených chovatelek Lubomíry Ševčíkové a Petry Škárkové. Přestože v jihlavské zoo z vylíhnutí malých aligátorů propukla velká radost, zůstávají chovatelé v očekávání, jak se jim bude dařit. Zásadní totiž je, zda v pořádku začnou přijímat potravu.

„Nejvíce kritický je první týden. Musíme jen doufat, že se mláďata správně rozežerou,“ vysvětlil ředitel. Až posléze, když mláďata začnou žrát a přibývat na váze, si bude moci Zoo Jihlava gratulovat k úspěchu. Pokud bude odchov úspěšný, bude mít celosvětový význam. V České republice jsou jen dvě zoo, která tyto aligátory chová, v Evropě jich má celkem 11 institucí.

Jihlavská zoo chová aligátora čínského od roku 2017, kdy získala samici vylíhlou v roce 2009, o rok později k ní přibyl samec z japonské zoo, který se vylíhl v roce 2012. „Jenom získat tyto aligátory bylo velice náročné a už jejich příchod pro nás znamenal velký úspěch,“ podotýká Simona Kubičková, vedoucí marketingu v Zoo Jihlava. A rozmnožení těchto plazů je tak trochu alchymie – potřebují zimní odpočinek při teplotách kolem dvanácti až patnácti stupňů. Samice klade do hnízda, které si připraví z listí a větviček fungujících jako přírodní inkubátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Oberreiterová | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, mládě, aligátor čínský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch světového významu. V jihlavské zoo se vylíhla čtyři mláďata kriticky ohroženého aligátora | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.