Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Z hradebního parkánu zmizela umělecká instalace, poničili ji vandalové. Co kamerové záznamy, ptají se občané

Mělo tam být do konce září, ale zmizelo už v průběhu července. Řeč je o díle s názvem Simplex, které bylo jako součást Landscape Festivalu instalováno v prostoru hradeb naproti Cityparku. Objekt byl poničen vandaly, městská organizace Brána Jihlavy ho proto nechal demontovat.

Objekt Simplex byl jedním velmi viditelných instalací Lanscape Festivalu, jehož prostřednictvím od června Jihlava dočasně získala desítky děl umístěných v ulicích, parcích i sídlištích. Zatímco například pomalovaná silnice v ulici Jana Masaryka sbírala pochvalné reference, barevná zeď ze slisovaných PET lahví na Masarykově náměstí rozpoutala mezi obyvateli mnohem kontroverznější debatu. 

ANKETA: Místo parkoviště barevná promenáda. Festival Landscape na týden proměnil ulici Jana Masaryka

Díky festivalu Landscape se jihlavská ulice Jana Masaryka dočasně proměnila v promenádu vyzdobenou velkoplošnou malbou i netradičními místy k posezení. Jindy parkovací plocha bude až do příštího čtvrtku sloužit kultuře. Prostřednictvím festivalu,...

Trnem v oku bylo některým vandalům i nažloutlé dílo umístěné v hradebním parkánu. „Kopali do něho a rozebírali ho. Brána Jihlavy nechala dílo demontovat a odvézt,“ informoval mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. Dodal, že instalace Simplex byla práce studenta čtvrtého ročníku doktorského studia Ivana Loudy.

Objekt se zabýval rozšířenou realitou ve veřejném prostoru. Tvar díla vycházel ze studie platónských těles a jejich nepravidelnosti ve struktuře. Dílo na hradebním parkánu bylo podle města oblíbené hlavně mezi dětmi, které jím rády prolézaly. „Já vím, které děti si tam často rády "hrají",“ odpověděl mnohoznačně občan Jaroslav Matějka na facebookové diskuzi, která se na téma odvezení díla rozpoutala. 

„Tak on to byl celkem hazard to dávat na hradby mezi ty mladistvý zhulence,“ hodnotil zas bez servítků Petr Šána, který podobně jako ostatní připomíná, že v těsné blízkosti objektu je instalován kamerový systém městské policie, tudíž by nemuselo být složité dohledat pachatele.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlava, vandalismus, hradby, Landscape, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z hradebního parkánu zmizela umělecká instalace, poničili ji vandalové. Co kamerové záznamy, ptají se občané | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.