Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Místo parkoviště barevná promenáda. Festival Landscape na týden proměnil ulici Jana Masaryka

Díky festivalu Landscape se jihlavská ulice Jana Masaryka dočasně proměnila v promenádu vyzdobenou velkoplošnou malbou i netradičními místy k posezení. Jindy parkovací plocha bude až do příštího čtvrtku sloužit kultuře. Prostřednictvím festivalu, jehož smyslem je podle organizátorů také otevírat diskuse o vyžívání veřejného prostoru, získala Jihlava dočasně desítky děl umístěných v ulicích, parcích i sídlištích.

Ulice Jana Masaryka je asi nejvýraznější a nejviditelně instalací festivalu Landscape. Silnici zdobí žluto-modro-růžová malby z dílny studentů Střední uměleckoprůmyslové školy z Helenína. Jen vytvoření velkoplošné malby na vozovku jim trvalo dva dny, příprava ale byla podle ředitelky školy Silvie Čermákové delší a podíleli se na ní žáci všech školních ateliérů.

„Motivem pro malbu jim byla komunikace,“ říká Silvie Čermáková. Tvorba podle ní přispěla k tomu, že se z místa rozděleného vozovkou jako příkopem stalo náměstí, promenáda a celistvá plocha mimo jiné pro sportovní aktivity. „Ulici to podle mě velmi sluší, eviduji mnohem víc kladných odezev než těch záporných,“ těší Čermákovou. Kromě malby odkazující na komiksové bubliny a ústa s komunikací souvisí i stylizovaná místa k sezení evokující zpovědnice.

Líbí se vám barevná ulice Jana Masaryka?

Celkem hlasovalo105 čtenářů

I kvůli zavádění nové parkovací koncepce bude ulice Jana Masaryka pestře zbarvená jen do čtvrtka, poté umělecké dílo z povrchu vozovky zmizí. Podle Dana Merty ze spolku Architectura, který festival pořádá, je ale pravděpodobné, že pestře zbarvená by ulice před kinem Dukla a gymnáziem mohla být každý rok. 

„Je to ukázka možností, jak by město mohlo s touto piazzettou Jana Masaryka pracovat do budoucnosti," řekl Dan Merta. Tím základním přínosem festivalu pro Jihlavu podle něho je, že lidé dostanou na několik měsíců důvod procházet přehlížená nebo neznámá místa v Jihlavě, protože budou směřovat za konkrétními uměleckými díly. 

Festival Landscape však přináší do Jihlavy víc jak třicet uměleckých instalací. Další hodně viditelná je nachází na Masarykově náměstí, kde je k vidění barevná zeď ze 70 tun slisovaných PET lahví. Většina děl je v samotném centru města, nechybějí však ani na sídlišti Březinova nebo jihlavských parcích. 

„Základní dohoda s umělci je taková, že ta díla tady budou po dobu konání festivalu, to znamená do začátku října. Nicméně pokud bude vůle města taková, aby zde třeba některá díla zůstala, pak je to na dalším jednání a myslím si, že ta cesta je otevřená," řekla  kurátorka festivalu Lucie Poláčková, která zároveň pracuje v Útvaru městského architekta jihlavského magistrátu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, výtvarné, Jihlava, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Místo parkoviště barevná promenáda. Festival Landscape na týden proměnil ulici Jana Masaryka | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.