Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lucemburská, Braniborská, Chebská, Na Nivách. Názvy nových ulic se čtenářům Jihlavské Drbny nelíbí

Jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání, které se konalo v úterý 20. června, rozhodli o názvech nových ulic, na které si budou zvykat obyvatelé krajského města Vysočiny. Redakce Jihlavské Drbny přesně před měsícem v anketě zjišťovala, jak se čtenářům tyto nové názvy - Lucemburská, Braniborská, Chebská a Na Nivách - líbí.

A jak anketa dopadla? Většině čtenářů se schválené názvy nových ulic nelíbí. 394 čtenářů (68%) hlasovalo pro možnost „názvy se mi nelíbí". Opačný názor má 92 čtenářů (16%), těm se nová pojmenování naopak líbí. Neutrální postoj „nevím, je mi to jedno" odkliklo 97 čtenářů (17%). 

Lidé se do hlasování mohli zapojit od 21. června, svůj názor během měsíce vyjádřilo 583 čtenářů Jihlavské Drbny. 

Výsledek ankety k 21.7.2023 ve 14:00

Lidé o názvech debatovali také pod naším článkem na Facebooku. „Proč to nenechají tak jak je?" připojil svůj názor v debatě Pavel Novák. Tři nové ulice Lucemburská, Braniborská, Chebská jsou součástí lokality Buková. Nad pojmenováním této části Jihlavy s úsměvem zapřemýšlel Ondřej Barák. „Buková? To tam budou bydlet bukvice? Mělo by tam město vysázet buky." 

Pojmenování nových ulic v lokalitě Buková souvisí z pojmenování ulic okolních. „Ty nesou názvy podle partnerských měst Jihlavy – Užhorodská, Purmerendská; podle zemí Koruny české – Česká, Moravská, Slezská, Lužická a podle historických území spojených s českým státem – Žitavská, Kladská, Slovenská a Podkarpatská," již dříve vysvětlil dříve Radovan Daněk, muvčí jihlavské radnice. 

Na uliční tabulce v jihlavské ulici Bří Čapků je řadu let chyba. Co nejdříve ji nahradíme, slibuje radnice

V krajském městě Vysočiny najdeme téměř tři stovky různě pojmenovaných ulic. Jednou z nich je i ulice Bří Čapků nebo také Bratří Čapků v Jihlavě. Takzvaná uliční tabulka, která má standardně červenou barvu a nese na plotech či třeba zdech domů...

Dalším tématem v souvislosti s bydlením, které zastupitelé probírali, bylo prodloužení ulic Lužická, Purmerendská a Užhorodská. Důvodem prodloužení těchto ulic je plánovaná výstavba přiblizně 60 rodinných domů. Ty se budou nacházet ve zmiňované lokalitě Buková.

Podle údajů na webu města je v Jihlavě aktuálně 295 ulic. Jejich kompletní seznam je k nahlédnutí ZDE. 

Na Nivách

 V Jihlavě přibude ještě další nová ulice, a to na Pančavě v blízkosti jihlavského dopravního podniku. Tam se aktuálně staví 21 nových rodinných domů. „V rámci výstavby vznikne nová ulice, která bude mít tvar široce rozevřeného písmene Y a bude se jmenovat Na Nivách. Název vychází z okolní krajiny. V blízkosti nové zástavby protéká údolím řeka Jihlávka, která je lemována loukami. Řeka před ústím do nádrže Stará plovárna vytváří v louce menší meandr," popsal mluvčí Daněk. 

Pracovní skupina pro pojmenování ulic 

O zamýšlené výstavbě vždy informuje jihlavský odbor rozvoje města (ORM) stavební úřad. Jak již dříve zjistila redakce Drbny, návrhy názvů nových ulic a ostatních veřejných prostranství, změnu stávajícího pojmenování, případně prodloužení stávajících ulic, například z důvodu další výstavby, zajišťuje ORM ve spolupráci s Pracovní skupinou pro pojmenování ulic a veřejných prostranství statutárního města Jihlavy.  

„ORM předloží této pracovní skupině návrhy pojmenování ulic, které zajistí například ve spolupráci se zaměstnanci Státního okresního archivu či Muzea Vysočiny, z návrhů občanů nebo předloží tematicky spřízněné návrhy pojmenování v případě pokračující výstavby. Třeba v Horním Kosově jsou ulice pojmenované po stromech či ročních obdobích," vysvětlil mluvčí Jihlavy. Zmíněná pracovní skupina vybere z předložených návrhů vhodné pojmenování a doporučí ho ke schválení zastupitelstvu. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky ulice, názvy, bydlení, anketa, čtenář, zastupitelé, radnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucemburská, Braniborská, Chebská, Na Nivách. Názvy nových ulic se čtenářům Jihlavské Drbny nelíbí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.