Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V jihlavské zoo není o mláďata nouze. Před několika dny se narodila panda červená

Jihlavská zoologická zahrada zažívá období veliké hojnosti. Jen několik dní po radostných zprávách, že mladé vyvedly hyeny a zebry, se k dalším chovatelským úspěchům řadí narození mláděte pandy červené. Návštěvníci ho uvidím nejdříve za dva měsíce.

Letos v Zoo Jihlava není o mláďata nouze. Před několika dny narodila malá panda červenáý (Ailurus fulgens fulgens), o kterou se stará matka a ukrývá ho před zvědavými zraky ostatních. „Pro návštěvníky nyní nebude možné mládě zahlédnout. Předpokládáme, že mládě začně objevovat svůj výběh ve věku 2-3 měsíců,“ informovala Simona Kubičková, marketingová pracovnice Zoo Jihlava.

Samice rodí své potomky v dutinách stromů. Samotná březost trvá 4 – 6 měsíců. Mláďata jsou první dva týdny úplně holá, slepá a bezbranná a váží pouhých 100 gramů. Oči se jim otevírají po 18 dnech a jsou nejdřív světlá a až postupně se zbarvují do typické červené barvy. Mláďata mají velice dlouhý vývoj, samice se o ně přestává starat až ve stáří kolem jednoho roku. V přírodě se pandy dožívají kolem 8 – 10 let, v lidské péči až o třetinu déle.

Panda červená narozená v jihlavksé zoo. Foto: Ilja Libenský. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Zlín, Ilja Libenský

Štítky Zoo Jihlava, mládě, panda červená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské zoo není o mláďata nouze. Před několika dny se narodila panda červená | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.