Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Loni hořelo v ČR nejvíce lesů za deset let. Nejčastěji k nim vyjíždí hasiči na Vysočině

V loňském roce hořela v Česku největší plocha lesů za posledních deset let, celkem bylo zaznamenáno 2473 lesních požárů na ploše 1715 hektarů. Na 82 procentech plochy vznikly požáry lidskou nedbalostí. Lidským přičiněním vzniklo 1275 požárů z 2473. Největší podíl na zasažené ploše měl požár Národního parku České Švýcarsko, který vypukl loni 24. července a zasáhl 1060 hektarů.

Lesní požáry loni představovaly 12 procent všech požárů v ČR, jejich podíl na celkovém počtu se v posledních letech zvyšuje. V tiskové zprávě to uvedl Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM).

Podle ústavu se rozsah lesních požárů v minulých zpravidla pohyboval kolem 400 hektarů ročně. „Nejvíce lesních požárů bývá v Kraji Vysočina a ve Středočeském kraji. Nejméně požárů lesů hasiči likvidují v Praze, Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji," uvedl.

Podle VÚLHM polovinu z celkového počtu požárů způsobí lidská nedbalost, což je i případ loňského požáru v Českém Švýcarsku. Policie už zadržela a obvinila muže, který ho podle ní založil. Příčinou vzniku požárů je podle ústavu nejčastěji zakládání ohňů v lese a jejich nedostatečné uhašení nebo například nedopalky cigaret. Ze statistik vyplývá, že 96 procent všech lesních požárů nepřesáhne plochu jednoho hektarů. Nejrozsáhlejší požáry bývají v takzvaných výmladkových lesích vznikajících z pařezů nebo v lesích, kde se těží dřevo.

Hoří nejčastěji v dubnu 

VÚLHM upozornil na to, že lesní požáry nejčastěji vznikají od března do října, nejčastěji v dubnu. Problematické je také to, že k nim je často obtížný přístup pro hasiče a často se musí využívat letecká technika na transport vody.

O potřebě zajistit leteckou hasičskou službu reagovalo ministerstvo zemědělství, které vypsalo výběrové řízení na služby dvou hasičských vrtulníků, které mají doplnit hasičskou kapacitu v období největšího rizika požárů. Vysoké riziko vyhlásili aktuálně například správci Krkonošského národního parku (KRNAP). Letecká služba by měla být k dispozici od 15. července na dva měsíce. Službu mají zajišťovat stroje, které unesou nejméně 3 tisíce litrů vody. Podle dřívějších informací má letos služba stát 52 milionů korun bez DPH, 75 procent nákladů pokryjí peníze z evropských fondů.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, les, nedbalost, hasiči, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni hořelo v ČR nejvíce lesů za deset let. Nejčastěji k nim vyjíždí hasiči na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.