Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Kopání a vláčení imobilních prasat. Veterináři prověřují týrání zvířat na jatkách v Dolních Heřmanicích

Státní veterinární správa (SVS) podá trestní oznámení kvůli zacházení s prasaty při vykládce v Dolních Heřmanicích na Žďársku. Šetření týrání zvířat zahájila po zhlédnutí videa, které obdržela. Ve stejné věci podá také podnět příslušné obci s rozšířenou působností. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Příslušnou obcí je Velké Meziříčí. Vyjádření jatek ČTK zjišťuje.

„Záznam, který byl zveřejněn, ukazuje neetické a nelidské jednání pracovníka jatek v Dolních Heřmanicích. Bez jakékoli pochybnosti se jedná o závažné týrání zvířat, které bude důsledně prověřeno a potrestáno. Dnešní okamžitá kontrola krajské veterinární správy (KVS) zjistila také další nedostatky, které postihneme v našem správním řízení,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Na videu dostupném na facebooku organizace Zvířata nejíme je podle Vorlíčka vidět nevhodné zacházení se zvířaty. „Platná legislativa omezuje míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení imobilních zvířat či kopání do nich, kterého se personál na videu dopouští," uvedl Petr Vorlíček.

KVS prověřila, zda jatka v Dolních Heřmanicích splňují zákonnou povinnost zaměstnávat pracovníka pro řádné zacházení se zvířaty. Povinnost vyplývá z legislativy Evropské unie a je platná pro všechna větší jatka. „Dnešní kontrola zjistila pochybení v činnosti tohoto pracovníka. I přesto, že jatka mají dva tyto pracovníky, kteří jsou odborně způsobilí, jejich činnost je pouze formální," uvedl Vorlíček. Vykládka zvířat podle něho byla v rozporu i s provozním řádem, protože byla mimo určenou dobu.

„S chováním některých provozovatelů jatek už mi dochází trpělivost. Jde o zcela neakceptovatelné jednání a bude zde podáno trestní oznámení. S ředitelem SVS připravíme posílení welfare (životní pohody) zvířat včetně povinnosti provozovatele směrem ke kamerovému systému," uvedl k případu na twitteru ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) .

Týrání na jatkách v Českém Dvoře 

Obdobný případ řešila SVS na Vysočině i na konci minulého měsíce. Podala trestní oznámení kvůli zacházení se zvířaty na jatkách v Českém Dvoře u Knyku na Havlíčkobrodsku. 

Spolek Zvířata nejíme ve spolupráci s Animal Save Movement ČR v úterý dopoledne přišel se záběry z jatek Český Dvůr na Vysočině. A není to příjemná podívaná. Zaměstnanci při vykládce do zvířat kopou, probíjí je elektrickou tyčí, nadávají jim....

Podle videa, které bylo natočeno anonymně, zaměstnanci při vykládce do zvířat kopou, probíjí je elektrickou tyčí, nadávají jim. Jak zjistila redakce Drbny, Jednatel firmy Miroslav Kyncl uznává, že toto chování není v pořádku, a plánuje vyvodit personální důsledky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky prasata, jatka, chov, správa, Dolní Heřmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Adámek

Dobrý den, tento problem se resi neustale a ti kteri toto maji eliminovat zametaji vetsinove toto strasne vyvrazdovani a utrpeni zivich tvoru pod koberec!!! Dokud se toto bude tolerovat a imbecilove, kteri se takto chovaji ke zviratum, se budou chovat takto i k vlastnimu druhu!!! Další komentář je zbytečný ????????????????

Neděle, 16. července 2023, 15:46Odpovědět

VIDEO: Kopání a vláčení imobilních prasat. Veterináři prověřují týrání zvířat na jatkách v Dolních Heřmanicích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.