Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O cenu památkářů bude usilovat nález vybavení jihlavské mincovny ze 13. století

Do užšího výběru o cenu Patrimonium pro futuro postoupil na Vysočině archeologický objev vybavení královské mincovny ze 13. století v Jihlavě. V kategorii Objev, nález je tak nominována společnost Archaia Brno, zastoupená Šimonem Kochanem, který se podílel na vedení a realizaci archeologického výzkumu. Smyslem ocenění je poukázat na dobrou praxi v památkové péči. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči Ilona Ampapová.

Vybavení královské mincovny odkryl archeologický výzkum rekonstruovaného domu na Masarykově náměstí v Jihlavě v březnu loňského roku. Podle Ampapové to byl první nález obdobného souboru v Evropě.

Vyhlášení laureátů ocenění Patrimonium pro futuro bude 28. listopadu v Praze. 

Soubor nalezený v odpadní jímce tvoří razidlo opatřené trnem, olověná kovadlina ve tvaru komolého kužele s otvorem pro zasazení trnu razidla a forma na odlévání stříbrných prutů. V souboru jsou zastoupeny také dvojdílné keramické formy na odlévání razidel a podle reliéfního vyobrazení mytologického zvířete s mečem byly identifikovány jako razidla mincí, takzvaných brakteátů, krále Václava II. Odhalit se podařilo i část středověké zahloubené pece, která mohla sloužit ke zpracování kovu.

Podle Kochana je soubor jedinečným dokladem technické úrovně zpracování stříbra ve středověkem českém státě na sklonku přemyslovského období. Nález zároveň s jistotou odpověděl na to, jaký typ brakteátu se v jihlavské královské mincovně razil.

Objev archeologů při rekonstrukci domu na náměstí: Podívejte se, jak vypadaly mince ražené v Jihlavě

Zhruba od poloviny března v dolní části Masarykova náměstí v Jihlavě probíhá rekonstrukce domu, kde sídlí čajovna a knihkupectví Kuba & Pařízek. Součástí obnovy tohoto historického domu je také archeolologický výzkum, který přinesl zajímavé...

Cenu Patrimonium pro futuro vyhlašuje NPÚ letos podesáté, ocenění uděluje v několika kategoriích. Nominaci mohly získat práce dokončené v roce 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky památky, mincovna, mince, ocenění, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O cenu památkářů bude usilovat nález vybavení jihlavské mincovny ze 13. století | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.