Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Prokletá vysoká tráva. Kde se stala největší chyba?

Téma neposečené trávy během května a června rezonovalo mezi jihlavskými obyvateli. Firma, která ovládla nový způsob výběrového řízení, kapacitně nezvládla svůj úkol a travní porost zůstal na mnohých místech nedotčen. Jak situaci ohledně první seče vidí jihlavští zastupitelé?

Jihlavané si stěžují na neposekanou trávu, najatá firma nestíhá. Už se to nebude opakovat, tvrdí město

Řada Jihlavanů má problém s vysokou neposekanou trávou na různých místech v krajském městě. Přestože vedení Jihlavy nechce záměrně sekat všechny plochy, uznává, že situace v posledních týdnech se poněkud vymkla z rukou. Na vině má být mimo jiné...

Redakční dotaz: Co si myslíte o současné situaci s nedostatečným sečením vysoké trávy, které trápí mnohé obyvatele Jihlavy? Co považujete za největší chybu?

Hana Šíma (ODS) 

Situace, která nastala v letošním roce, je velmi nešťastná, zejm. alergici touto situací musí trpět. Celou kauzu považuji za systémové selhání nevyzkoušeného pilotního projektu, kdy v rámci veřejných zakázek vyhrál dodavatel, jenž neměl kapacity na tak velký objem práce. V budoucnu by se mělo přihlížet na zkušenosti dodavatele, včetně jeho personálního a technického zabezpečení. Je otázka, zda zvolený systém výběru dodavatelů na údržbu travnatých ploch je v současném režimu dostatečně flexibilní. Věřím, že se odbor životního prostředí ze stávající situace poučil a v budoucnu si budou moci obyvatelé Jihlavy užívat procházky po zatravněné ploše bez obav z klíšťat a plného nosu pylu.

Richard Schleis (SPD) 

Sečení, či spíše nesečení trávy je jistě nepříjemná a obtěžující věc. Nynější vedení radnice na posledním zastupitelstvu města Jihlavy tvrdí, že za první seč může bývalé vedení, protože to vybralo firmu. Ale! Problém tu je. Někde došlo k seči, jinde si to občané sami posekli a např. v Helenínském parku je tráva do půl pasu. Najdou se politici, kteří si budou chtít přihřát polívčičku, byť patřili do bývalého vedení města. Rozhodně ale musím prohlásit, že ať chyba vznikla kdekoliv a problém to je, nynější vedení města má povinnost vystoupit, řešit tuto situaci a nečekat, že obyvatelům dojde trpělivost a posekají si to sami.

Radek Rychnovský (Starostové a nezávislí) 

Není nutno všude sekat vše ihned, určitě i u nás se budou aplikovat třeba mozaikové seče. Bohužel spousta míst naopak včasné sečení vyžaduje, protože pak neslouží svému účelu nebo pak taková místa mohou ohrožovat bezpečnost. A tam vidíme všichni, že se to nepovedlo. Z mého pohledu pravděpodobně měly být nastaveny jinak obchodní podmínky, případně se předem mohla udělat tržní konzultace s případnými uchazeči. A určitě by mohla být lepší a včasnější komunikace tématu s občany. Ale po bitvě je každý generál, takže já budu do budoucna spokojen, pokud se systém podaří upravit tak, aby se situace neopakovala.

Richard Šedivý (ANO)

V letošním roce přešla Jihlava na nový systém zadávání zakázek sečení. O tomto záměru bylo rozhodnuto již v minulém volebním období. Do většiny zakázek první seče se, bohužel, přihlásila pouze jedna jediná společnost, která, jak se později ukázalo, nestíhala z kapacitních důvodů všechny plochy ve městě posekat. Intenzivně jsme se proto stavu sečení věnovali, svolali schůzku se všemi dodavateli, vyslechli je a i na základě jejich doporučení jsme změnili obchodní podmínky. Již nyní je patrné, že druhá seč probíhá daleko lépe než první. Za nepovedenou první seč se občanům Jihlavy moc omlouváme. Jejich stížnosti byly oprávněné a my opravdu děláme vše proto, aby se situace už neopakovala. Nyní uvažujeme o tzv. mozaikové seči, tedy takové, že se na vybraných plochách část trávy poseče a část se nechá růst. A poté zase obráceně. Jistě to bude mít pozitivní vliv na biodiverzitu, zadržování vody v krajině a také ochlazování centra města.  

Karolína Koubová (Piráti a Fórum Jihlava) 

Letošní první seč je velké téma, ale pokud si vzpomenete na minulé roky, tak to bylo velké téma posledních několika let. Tento systémový problém zasahující přes tři volební období, jehož špička ledovce je nekvalitně posečená tráva a městská zeleň, která je opakovaně terčem kritiky, má několik příčin - a jak to tak bývá, peníze jsou až na prvním místě. Pod poklicí je toho ale mnohem a mnohem víc, proto na sebe řešení nechalo čekat tak dlouho. Věřím, že ten systém už se podařilo víceméně narovnat, to se samozřejmě ukáže po dalších sečích, a také se brzy ukáže, zda se vedení města odhodlá zvýšit částky na péči o zeleň, jak bylo avizováno. Trpělivost růže přináší.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky politická korida, Jihlava, sečení, tráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

Kde se stala chyba? U voleb, milí spoluobčané, u voleb. Tato radniční garnitura myslí jen na to, kde ušetřit co nejvíce peněz na megalomanskou arénu. Jihlava se tak stává jedním z nejšpinavějších a nejzanedbanějších měst Česka. A o bezpečnosti, kdy se večer na náměstí a do okolních ulic bojí Jihlavané vyjít, asi není třeba hovořit. Co jsme si zvolili, to máme...

Sobota, 1. července 2023, 14:47Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Prokletá vysoká tráva. Kde se stala největší chyba? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.