Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na vysokou trávu se už obyvatelé Slavíčkovy ulice nemohli dívat, tak ji posekali sami. Konečně můžu pustit děti ven, říká jeden z nich

Stížností a nadávek kvůli nepovedené seči vysoké trávy v Jihlavě bylo vyřčeno dost. Od slov k činům ale minulý týden přistoupili obyvatelé Slavíčkovy ulice, kteří se chopili zahradní techniky a bujnou vegetaci na pozemcích města začali kosit na vlastní pěst.

V posledních týdnech snad není na sociálních sítích s jihlavskou tematikou diskutovanější téma než (ne)sečení vysoké trávy. Obyvatelům krajského města je největším trnem v oku přerostlá vegetace, která snižuje viditelnost na křižovatkách, s nelibostí je pak vnímána vysoký travní porost v prostorách parků, okolo dětských hřišť nebo sídlišť. Hlavní příčinou tohoto stavu byl nový „dynamický nákupní systém“ pro veřejné zakázky na dodavatele sečení.

Jihlavané si stěžují na neposekanou trávu, najatá firma nestíhá. Už se to nebude opakovat, tvrdí město

Řada Jihlavanů má problém s vysokou neposekanou trávou na různých místech v krajském městě. Přestože vedení Jihlavy nechce záměrně sekat všechny plochy, uznává, že situace v posledních týdnech se poněkud vymkla z rukou. Na vině má být mimo jiné...

Ten spočíval v tom, že vypisoval zakázky na seč jednotlivě pro 23 jihlavských oblastí. Do 16 z nich se přihlásila jediná firma, která navíc zvítězila v dalších čtyřech oblastech. „Takže vítěz kvůli vlastní kapacitě nezvládl posekat zakázky včas, za což bude sankcionován,“ informovala před třemi týdny Aneta Hrdličková z oddělení vnějších vztahů jihlavské radnice.    

Jednou z oblastí, kterou vítězná firma nezvládla posekat, bylo sídliště v okolí ulice Slavíčkova. Zdejší občané považovali situaci za tolik neúnosnou, že spojili síly a do seče vysoké trávy se minulý týden pustili sami. Kromě estetických důvodů šlo i o ryze zdravotní. „Mám doma tři těžké alergiky, z toho jeden astmatik léčící se kortikoidy,“ popisuje Manfred Kosak, který se tedy do přebujelého porostu se svými sousedy pustil ze zcela praktických pohnutek. „Konečně můžu vypustit své děti ven, mimo dosah čističky vzduchu v domácnosti, aniž by neměli nudli u nosu nebo oteklé a zarudlé oči,“ oddychl si poté, co v hnědých kontejnerech odvezl posekaný porost. 

Aktivita občanů je chvályhodná, ale...

Jak se na takové sóloakce dívá Katarína Ruschková, vedení odboru životního prostředí na jihlavském magistrátu? „Je vždy chvályhodné, když se občané o okolí svého domu starají, uklízejí ho, sbírají odpadky. Ne vždy ale aktivity „sekací nebo sázecí“ jsou prospěšné, protože právě předčasnou sečí nám podobně aktivní občané zničili založenou květnatou louku v jiné části města,“ připomíná odvrácenou stranu dobrovolných občanských aktivit.

Velmi problematické je podle Ruschové i to, že pokud si lidé plochu sami posečou a trávu poté neodvezou na kompostárnu či do sběrného dvora, tak hnije. „Pokud se lidé rozhodnou plochy sekat sami, nebude v silách města hmotu ze zelených ploch svážet a toto koordinovat,“ upozorňuje vedoucí odboru.

To ale nebyl případ Slavíčkovy ulice, protože zdejší obyvatelé svoji aktivitu s městem předem konzultovali. Přesto pro ně nemá Manfred Kosak vlídného slova. „Jsem hrozně šťastný za to, jak se Jihlava postavila k tématu sečení trávy,“ tvrdí ironicky. „Doufám, že až zase budete chtít zvedat platby za nesmysly, nezapomenete na to, že teď dlužíte peníze nám. Čas na řešení nesmyslů ohledně vyplacení odškodnění bytovým domům naproti zimnímu stadionu je, ale na zařízení zhotovitele seče po Jihlavě ne. Považuji to za vrchol drzosti,“ dodává nakvašeně.

Druhé seče v plném proudu

Zdá se ale, že se přece jen blýská na lepší časy. Už před několika týdny město tvrdilo, že se ze současné situace poučilo a pro druhou seč  na základě připomínek upravilo obchodní podmínky. „Do aktuálně vypisovaných druhých sečí se již dodavatelů hlásí více a tato situace už se nebude opakovat,“ ujistila Aneta Hrdličková.

A Katarína Ruschková nyní potvrzuje, že se druhé seče jsou již v celém městě vypsány, značná část je už i dokončena. „Z větších ploch lze jmenovat například parky, Královský vršek, velká část Březinovy ulice a ulice Na Kopci, Královský vršek či sídliště Kollárova. Seče na ostatních místech již běží,“ dodává Ruschková. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archív Manfreda Kosaka

Štítky sečení, tráva, Jihlava, Slavíčkova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vysokou trávu se už obyvatelé Slavíčkovy ulice nemohli dívat, tak ji posekali sami. Konečně můžu pustit děti ven, říká jeden z nich | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.