Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vánoce v Jihlavě s jasnějšími obrysy. V centru budou dvě kluziště, stánkaři nabídnou pestřejší občerstvení

Ačkoliv ještě kalendářně nezačalo ani léto, přesto je třeba mít jasnou představu o tom, jak budou vypadat letošní Vánoce v Jihlavě. Nejoblíbenější svátky v roce dnes řešili jihlavští zastupitelé, kteří se sešli naposledy před letními prázdninami. Obyvatelé Jihlavy i návštěvníci se mohou těšit hned na několik vánočních novinek.

V plánu jsou hned dvě kluziště – jedno velké bude již tradičně umístěno na Masarykově náměstí, jeho součástí bude i půjčovna, převlékárna a brusírna bruslí. Menší kluziště se bude nacházet na Parkánu Matky Boží. Jak uvádí mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk, určené bude pro začátečníky a malé děti. „Kluziště by Brána Jihlavy ráda udržela v provozu až do jarních prázdnin 11. – 18. února 2024,“ upřesnil Radovan Daněk.

Nový bude na jihlavském Masarykově náměstí velký stan, bude to vlastně zastřešené pódium, kde se lidé budou moci schovat při nepříznivém počasí. „Během adventních nedělí bychom chtěli navíc jarmark rozšířit i do ulice Matky Boží a velký důraz budeme klást na pestrost sortimentu včetně gastronomie,“ uvedl ředitel příspěvkové organizace města Brána Jihlavy Jakub Deml.

Novinkou by měly být i světelné instalace. „Jejich prostřednictvím bychom rádi zdůraznili dominanty historického centra. Cílem je vytvořit příjemná zákoutí v blízkosti náměstí a podpořit pohyb, respektive procházky po historickém centru,“ vysvětlil Deml. Organizace by do programu zvaném Jihlava k Vánocům ráda zapojila Kostel svatého Jakuba, dům na Masarykově náměstí 21, radnici, Bránu Matky Boží, Minoritské náměstí nebo hradby v Parku Gustava Mahlera. „Výběr míst se ale může ještě v důsledku technických omezení změnit,“ upozornil Deml.

Šest milionů pro Bránu Jihlavy 

„Brána Jihlavy vytvořila návrh akce Jihlava k Vánocům a žádá o navýšení příspěvku na 6,3 milionu korun,“ vyčíslil náměstek primátora Richard Šedivý (ANO).

K provozu vánočních trhů na náměstí se vyjádřil také jeho stranický kolega, zastupitel Ctibor Čepička. „Lidé v Jihlavě by určitě uvítali to, že by trhy na náměstí byly i po svátcích, jako v jiných městech. Někde to bývá do Nového roku, někde až do Tří králů. Otázka asi na Bránu Jihlavy zní, zda se počítá s tím, že by trhy pokračovaly ještě i po Vánocích? Třeba až do 6. ledna?“ zajímalo zastupitele Ctibora Čepičku. Na jeho dotaz zareagoval Jakub Deml. „Je to v případě Jihlavy velká otázka, jak se postavit k tomu zbývajícímu času od Štědrého dne do konce roku. Zkušenost je taková, že větší část stánkařů odjíždí, to znamená, že je velmi těžké je tady udržet. Stejně jako vloni, i letos se počítá s tím, že část stánků s občerstvením na náměstí zůstane i po Vánocích. Jarmark jako takový ale skončí, včetně programu,“ zodpověděl Deml.

Do 22., nebo 23. prosince? 

Otázkou ještě zůstává, zda program skončí 22., nebo 23. prosince. Sám Deml se dle svých slov přiklání k prodloužení do 23. prosince. „Máme snahu město celkově zkrášlit a hlavně do toho zapojit okolní ulice," doplnil Deml. Primátor Jihlavy Petr Ryška domluvil s partnery, že na Vánoce přispějí 1,5 milionu korun na kluziště, 800 tisíc korun na kulturní program, dva miliony korun na osvětlení a zhruba milion korun na pořízení nových stánků. S osvětlením nebo novými stánky se podle Ryšky nebude spěchat a není jisté, zda se bude měnit už letos.

„Chceme hledat i nějakou dlouhodobější vizi, i kdyby to bylo spojeno s vyššími náklady. Věříme, že v dlouhodobějším horizontu se to Jihlavě určitě vrátí. Chceme přilákat i mimojihlavskou kupní sílu. Tohle vnímám jako nějaké přechodovější řešení i včetně toho, že pomáháme s finančním zajištěním. Do budoucna bychom chtěli, aby zdroje hledala primárně Brána Jihlavy,“ sdělil v závěru projednávaného bodu radní David Beke (ODS).

Zmíněnou částku 6,3 milionu korun dnes zastupitelé během hlasování schválili. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky advent, Vánoce, centrum, kluziště, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Jihlavě s jasnějšími obrysy. V centru budou dvě kluziště, stánkaři nabídnou pestřejší občerstvení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.