Počet obědů, které si lidé mohou za měsíční plat dovolit, se snížil. Jejich ceny přitom v květnu rostly jen minimálně. V uplynulém měsíci obědové menu vyšlo průměrně na 181,1 korun, na Vysočině na 164,1 korun. V poměru k průměrné výši mezd vynaloží největší část příjmů za polední stravování lidé v Českých Budějovicích a Liberci, v Jihlavě je to 8,7 procent.
Ceny obědů v restauracích zůstávají stabilní. V květnu Češi za obědové menu průměrně zaplatili 181,1 koruny, tedy jen o 80 haléřů více než v dubnu. V Jihlavě došlo meziměsíčně k poklasu ze 164,4 na 164,1 korun. Pokračuje tak trend trvající od počátku roku, kdy ceny obědů ve většině měsíčních srovnání rostou jen v minimálním rozsahu. Od ledna se zvýšily o pouhých 1,9 %. V meziročním srovnání činí nárůst 13,7 % (v Jihlavě 15 %), což je stále více než květnová míra inflace, která klesla na 11,1 %.
Nejvíce za jeden oběd v květnu již tradičně zaplatili Pražané, polední menu v hlavním městě průměrně stálo 204,8 korun. Nad hranicí 200 korun se zde ceny drží už od začátku roku. Nejlevněji se naopak najedli lidé v Olomouci a ve Zlíně, kde se průměrná cena oběda pohybovala lehce pod 164 korunami.
„Čísla z posledních měsíců naznačují, že zdražování v restauracích narazilo na svůj strop – na rozdíl od loňského roku, kdy meziměsíční nárůsty dosahovaly i 6 korun. Z části je zpomalení způsobeno i tím, že restauratéři už nemají kam ceny zvedat. Pokud by totiž dále zdražovali, riskují, že jejich zákazníci začnou volit alternativní způsoby stravování, a o to méně budou utrácet v restauracích,“ komentuje situaci Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, která cenu obědu zkoumala v rámci Edenred Restaurant Indexu.
Právě dopad stravování v restauracích na peněženky zaměstnanců se v jednotlivých regionech výrazně liší, proti únoru se navíc napříč republikou zvýšil. Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů musí na stravování vynaložit obyvatelé Libereckého a Jihočeského kraje. Za 20 obědů měsíčně by zaměstnanci v těchto regionech utratili více než desetinu své mzdy. Na opačném konci spektra se překvapivě nachází Praha, kde lidé za polední stravování navzdory nejvyšším cenám vydají nejmenší část svých příjmů (7,8 %), hned poté následuje v žebříčku krajských měst Jihlava s 8,7 %.
„Musíme brát v potaz i to, že na průměrnou mzdu většina zaměstnanců ani zdaleka nedosáhne. Na rozdíly mezi regiony budou lidé narážet i během letních měsíců, kdy se rozjedou na dovolené. Návštěvníkům hlavního města se stravování prodraží, zatímco pražané cestující do regionů za něj poměrně výrazně ušetří,“ vysvětluje Aneta Martišková.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.