Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Hasiči na Březinkách chytali ročního papouška. Byli úžasní, pomohla voda, hlad a banán, říká dcera majitelky

To, že hasiči na Vysočině pomáhají nejen lidem, ale i zvířatům, je známá věc. To znovu dokázali dnes kolem 14. hodině, kdy byli povoláni k záchraně papouška jménem Rozárka. Tu majitelka bydlící v Jihlavě postrádala od včerejšího odpoledne. To, že je klec prázdná, zjistila v momentě, kdy seděla se svým zetěm na zahradě.

„Já zrovna nebyla doma, přišla mi SMS s tím, že mamčina Rozárka utekla. Mamka seděla na zahradě s mým manželem a ten si najednou všiml, že nad nima přelítla Rozárka. Pak začalo haló. Rozárka přelétla k sousedovi do vysokých stromů. Zkoušeli ji nahnat, nalákat na buráky, dobroty, ale neúspěšně,“ popisuje redakci Drbny dcera majitelky papouška Nikola Hlávková s tím, že zvíře využilo toho, že její majitelka špatně zavřela klec. A že uletělo při krmení.

Majitelka papouška ara ararauna, kterému byl letos v březnu rok, volala městskou policii, poté se obrátila i na Zoo Jihlava. „Tam mamce poradili, že by bylo riskantní Rozárku uspat, že to není moc snadné. Mamka už byla v koncích a Rozárka stále na tom vysokém stromě. Pak napadlo mého kamaráda, který dělá parkour, že by na ten strom vylezl. Dostal se skoro k Rozárce, ta ale nakonec popoletěla na vedlejší strom, který byl ještě hůř přístupný,“ popisuje dále Nikola Hlávková.

Rodina Nikoly Hlávkové hledání nakonec vzdala, nechala otevřenou garáž, kde má Rozárka přechodně svou klec, a všude nasypala jídlo.

Výzva na Facebooku 

„Já jsem s dcerou přijela kolem deváté hodiny a Rozárku jsme najednou uviděli u sousedů pod námi na střeše. Tak jsme na ni vlezli, znovu ji lákali na vše možné, po 45 minutách se Rozárka konečně odhodlala vzlétnout, mířila na mamku, ale šlo vidět, že neví, jak přistát. Vzala to směrem do areálu na Březinkách. To už bylo nějakých 21:45,“ líčí Hlávková včerejší nepříjemné chvíle.

Masivní pátrání po zaběhlé fence dopadlo šťastně, cizí žena pro ni skočila do rybníka na Březinkách. Bylo to intuitivní, nebyla jiná možnost, říká

Radost z nového psa na dva dny vystřídaly obavy, stres a starosti, aby nakonec vše dobře dopadlo. Takovou sinusoidu emocí museli v uplynulém týdnu prožít majitelé mladé fenky Mili, která se zaběhla z Rančířova na Jihlavsku. Do velké záchranné...

Její sestra mezitím zveřejnila výzvu na Facebooku, řada uživatelů si příspěvek sdílela. O ztracené Rozárce se dozvěděli i pracovníci jihlavského útulku. „Tam nám poradili pána na odchyt. Ráno jsme mu volali, bohužel ale říkal, že má zrovna rozbité odchytové auto, ale že si to zkusí nějak zařídit. Také radil, ať ji jdeme hledat, abychom věděli, kde zhruba se pohybuje. Moc fajn chlap. A kdybychom ji našli, tak ať mu hned voláme, že nám dá pár rad, co zkusit a jak ji najít,“ pokračuje v příběhu Nikola Hlávková.

Rozárka začala odpovídat 

Majitelka šla Rozárku opět hledat, ve směru na Březinky slyšela divný zvuk a začala volat papouščino jméno. Rozárka jí začala odpovídat a říkat „Ara“. „Po hlase ji mamka našla, kde sedí. Rozárka hodně reaguje na její hlas. Tak se mamka konečně odhlodlala a zavolala hasiče.“

Ti přijeli a hned se pustili do práce. Podle informací z webu hasičů Kraje Vysočina vyjeli se dvěma auty a s jedním výsuvným žebříkem. „Říkali, že s takovým odchytem nemají moc zkušeností, ale byli moc ochotní. Jeden hasič prý má známou, co chová papoušky, a ta mu poradila Rozárku z výšky pokropit vodou, aby nemohla moc letět,“ vysvětluje Hlávková.

Hned se chtěla tulit 

Hasiči Rozárku tedy pokropili, ta se znovu zvedla a přeletěla o pár stromů dál. Hasiči vysunuli žebřík, na něj s jedním z hasičů vylezla také majitelka papouška. „A opatrně se k ní přibližovali. Musím říct, že to dělá docela hluk, měla jsem strach, aby ji to nevyplašilo. Ale mamka říkala, ze byla hladová, měla banán. na ten ji nalákala, a ve spolupráci a hasičem ji dostali dolů. Hned se prý přitulila a chtěla hladit,“ usmívá se Nikola Hlávková.

Cesta domů hasičským vozem se už nesla ve veselém duchu. Hlávková dodává, že Rozárce se v autě na začátku vůbec nelíbilo. „Začala fest klovat. Hasiči prý byli pohotoví, hned ji dali do deky, aby se zklidnila. A prý hned hlásili zavřít všechna okna, aby neuletěla. Mamku dovezli až domů, Rozárku dali zpět do klece.A ještě synovi zablikali na cestu, když odjížděli. Byli moc fajn,“ vzpomíná s úsměvem Hlávková na dnešní napínavé odpoledne a dodala, že celý zásah trval zhruba hodinu.

„Hasiči byli opravdu super, mamka je úplně nejšťastnější. A my všichni taky. Rozárka je součástí rodiny. A ještě dlouho díky hasičům bude. A na to, že neměli pořadně zkušenosti, si poradili naprosto úžasně. Radili i mamce, jak vyjet nahoru po žebříku a jestli se nebude bát. Bylo to pozdvižení i pro děti, co šly kolem ze školy. Hasiči a velký pták,“ usmívá se Nikola Hlávková.

O odchytu Rozárky v Březinově ulici v Jihlavě dnes odpoledne informovali také hasiči na svém Facebooku. „Zásahy s dobrým koncem máme nejraději,“ stojí na Facebooku HZS Kraje Vysočina s tím, že setkání Rozárky s majitelkou bylo nepopsatelné.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina, Nikola Hlávková

Štítky odchyt, zásah, výjezd, papoušek, ara, Rozárka, Březinky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na Březinkách chytali ročního papouška. Byli úžasní, pomohla voda, hlad a banán, říká dcera majitelky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.