Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bude na Vysočině více větrníků? ČEZ jedná s obcemi o jejich stavbě, nabízí podíl ze zisku

Na Vysočině oslovila společnost ČEZ řadu obcí kvůli možnosti stavět větrné elektrárny. Obcím nabízí podíl na výnosech z jejich provozu. Smlouvu o spolupráci s firmou už uzavřela Velká Losenice na Žďársku, kde budou čtyři větrníky. V sobotu proběhla jednání v Nových Dvorech na Havlíčkobrodsku.

Na Žďársku vyrostou tři větrníky, obyvatelé Sazomína jejich stavbu podpořili v referendu

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v pátečním místním referendu podpořili další jednání o stavbě větrných elektráren na území obce. Se záměrem na vybudování tří větrníků přišel soukromý investor, který za to obci nabízí finanční příspěvky. Se stavbou...

V Nových Dvorech přišly na sobotní setkání se zástupci firmy ČEZ Obnovitelné zdroje do kulturního domu desítky lidí. Zástupci firmy uvedli, že u této obce by se daly umístit až tři větrníky. Příští týden bude další setkání na téma větrné elektrárny v čtyřtisícové Přibyslavi, která je šest kilometrů od Nových Dvorů.

Větrné elektrárny na Vysočině jsou zatím u Pavlova na Jihlavsku a u obcí Věžnice a Kámen na Havlíčkobrodsku. Poslední větrníky u Věžnic byly postavené v roce 2009, Kraj Vysočina pak tyto elektrárny nechtěl s odkazem na to, že by poškodily krajinný ráz.

Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti, o stavbu větrníků se kvůli zdražování energií od loňska zajímají různí investoři na mnoha místech. Jednání větrnících podpořili minulý měsíc v místním referendu obyvatelé Sazomína na Žďársku.

Výběr území v sobotu představitelé firmy zdůvodnili větrností i tím, že tam nejsou letecké koridory ani jiná ochranná pásma. Podotkli, že po odečtení takových ploch bude stavba větrných elektráren možná jen na malé části Vysočiny.

Lidé se ptali například na to, co bude s elektrárnami, až za 25 až 30 let skončí jejich životnost, na možné ohrožení ptáků nebo na to, co přinesou větrníky obci. Zajímalo je také, jestli to místním lidem zlevní elektřinu. Podle firmy by to bylo možné, jen pokud se změní legislativa.

Ve Velké Losenici, kde už obec dohodu o spolupráci s firmou ČEZ podepsala, teď bude firma jednat s majiteli pozemků a provádět měření větru a monitoring přírodních podmínek. V případě uskutečnění investice by měla obec vstoupit do společného podniku s ČEZ, v němž by měla pětiprocentní podíl, včetně podílu na zisku.

ČEZ má zájem i o další vesnice

V obci s 1 200 obyvateli se k záměru mohli lidé vyjádřit na jednáních obecního zastupitelstva a na veřejné debatě. „Spíš jsem měl kladnou odezvu, že je to potřebné, byť to samozřejmě naruší krajinný ráz," řekl starosta Velké Losenice Radek Pátek (KDU-ČSL).

Někteří starostové oslovení firmou ČEZ chtějí ještě zjišťovat většinový názor obyvatel formou dotazníku nebo ankety, radit se chtějí také se sousedními obcemi, aby pak třeba lidé z jedné vsi nekoukali na stožáry, za které budou dostávat peníze jinde.

Debatu se starosty ve svazku očekává také starostka Žižkova Pole u Přibyslavi Dagmar Bačkovská (bezpartijní). Uvedla, že informace k větrníkům bude zjišťovat z různých stran. U obce by prý mohl být potenciál až pro devět stožárů. „Všechno je v bodě vyčkávání," krátce shrnula Dagmar Bačkovská. Jak potvrdili další starostové, ČEZ jedná o stavbě větrníků například také v Krátké Vsi, Úhořilce, Věži a Jitkově na Havlíčkobrodsku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Peggychoucair / pixabay

Štítky ČR, energie, správa, ČEZ, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude na Vysočině více větrníků? ČEZ jedná s obcemi o jejich stavbě, nabízí podíl ze zisku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.