Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na Žďársku vyrostou tři větrníky, obyvatelé Sazomína jejich stavbu podpořili v referendu

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v pátečním místním referendu podpořili další jednání o stavbě větrných elektráren na území obce. Se záměrem na vybudování tří větrníků přišel soukromý investor, který za to obci nabízí finanční příspěvky. Se stavbou elektráren vyslovilo souhlas 86 lidí, tedy 54 procent, proti bylo 71 hlasů. Odevzdáno bylo 158 hlasovacích lístků, jeden byl neplatný.

Ze 194 oprávněných osob v Sazomíně se referenda zúčastnilo 81,4 procenta. Referendum je platné a jeho výsledek závazný. „Budeme pokračovat v jednání s investorem," řekla v pátek večer starostka Lucie Pešková (bezpartijní). Výsledky hlasování jsou na úřední desce obecního úřadu.

„Doufám, že to přinese neco nám i obci,“ říká jedna z obyvatelek Sazomína. „Hodně nám tu fouká, tak proc nevyužít nový obnovitelný zdroj,“ ptá se řečnicky. Připomíná, že jistá rozpolcenost v obci byla dána i vlivům okolních obcí, proti zvažovaným větrným elektrárnám dokonce vznikla petice. 

Sazomín je na hlavní silnici 37 mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou. O vyhlášení místního referenda rozhodlo obecní zastupitelstvo. Lidé mohli hlasovat od 10 do 20 hodin v budově bývalé školy. Odpovídali na otázku: Souhlasíte s výstavbou tří větrných elektráren na katastru naší obce?

Ano, nebo ne. V Sazomíně na Žďársku bude v květnu referendum kvůli větrným elektrárnám

Na Vysočině pokračuje boom větrných elektráren. V Sazomíně na Žďársku bude příští měsíc místní referendum, v němž se lidé mohou vyjádřit k záměru postavit v katastru obce tři větrníky. O vyhlášení referenda rozhodlo obecní zastupitelstvo,...

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina hlasujících a současně minimálně 25 procent všech oprávněných voličů.

Na Vysočině jsou zatím větrné elektrárny u Pavlova na Jihlavsku a u obcí Věžnice a Kámen na Havlíčkobrodsku. Poslední větrníky u Věžnic byly postavené v roce 2009. Kraj Vysočina pak tyto elektrárny nechtěl s odkazem na to, že by vysoké stožáry poškodily krajinný ráz.

Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti, o stavbu větrníků se kvůli zdražování energií investoři poslední dobou zajímají na mnoha místech. Možnost vzniku větrného parku v březnu schválili zastupitelé Stonařova na Jihlavsku, ještě o něco dřív uzavřela smlouvu o spolupráci s investorem sousední obec Suchá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bohumír Strnad

Štítky ČR, referendum, energie, Sazomín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žďársku vyrostou tři větrníky, obyvatelé Sazomína jejich stavbu podpořili v referendu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.