Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum Vysočiny vydává už druhou dvojjazyčnou knížku pro děti. Medvídek Mlsounek je psaný česko-ukrajinsky

Medvídek Mlsounek. Tak se jmenuje již druhá dvojjazyčná kniha pro děti, kterou vydává autorský tým Muzea Vysočiny. Kniha je neprodejná, byla vydána už letos na jaře v počtu necelých tisíc publikací.

„Knížka na 176 stranách nabízí 19 kapitol, které popisují příběh medvíděte a jeho přátel. Autorem je, stejně jako při první edici, Pavel Bezděčka, který přizval ke spolupráci například muzikanta a folkloristu Jaroslava Smutného z Veselí nad Moravou,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Novou knihu, jež je psána česko-ukrajinsky, podpořil částkou 25 tisíc korun i Kraj Vysočina.

Dílo Medvídek Mlsounek spatřilo světlo světa už letos na jaře, je neprodejné. Kniha je určená pro výuku českého jazyka a je distribuována v rámci regionálních ukrajinských center, školek, škol, k dispozici je v nemocnicích, knihovnách a také pro spolky, kde se starají o ukrajinské rodiny.

Zpěvník s notami a akordy 

„Zajímavostí je, že v deseti kapitolách zpívají různá zvířátka a v závěru knihy je připojen zpěvník, který obsahuje u textů noty a kytarové akordy. Melodie písniček složil autor knihy Pavel Bezděčka spolu s muzikantem a folkloristou Jaroslavem Smutným z Veselí nad Moravou," doplnila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Autorem knihy Medvídek Mlsounek je jihlavský entomolog, muzejník, výtvarník a spisovatel Pavel Bezděčka, ilustrátorkou Barka Zichová z Prahy, překladatelkou do ukrajinštiny Ksenia Zaščepkina, která v České republice žije již 15 let. „Všichni tito tři se zřekli jakéhokoliv honoráře nebo odměny," dodala Svatošová. 

Kniha může být vydána díky výtěžku benefiční výstavy, která se konala v Muzeu Vysočiny Jihlava na konci loňského roku a zároveň byla prodejní.

Medvídek Mlsounek je již druhá dvojjazyčná kniha pro malé čtenáře, tou první byla česko-ukrajinská publikace Bajky a pohádky z lesů a luk. 

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky kniha, čtenář, jazyk, dvojjazyčný, čeština, ukrajinština, muzeum, autor, Kraj Vysočina, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Vysočiny vydává už druhou dvojjazyčnou knížku pro děti. Medvídek Mlsounek je psaný česko-ukrajinsky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.