Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec krádežím, rychlejší výpůjčky. Pracovnice jihlavské knihovny lepí do 30 tisíc knih speciální štítky

Knihovnice, které pracují v jihlavské městské knihovně, nyní mají plné ruce práce. Musí totiž knihy označit RFID štítky. Čipy musí nalepit do zhruba 30 tisíc svazků. Z toho důvodu je jihlavská knihovna pro veřejnost tento týden až do pátku 26. května uzavřená.

Díky štítkům bude beletrie v jihlavské městské knihovně lépe chráněna před případnými krádežemi. 

Už v říjnu loňského roku takto knihovnice označily téměř 35 tisíc knih naučné literatury. „RFID štítek je bílý proužek s čipem, který vlepujeme do každé knížky. Díky čtecímu zařízení poté štítek spárujeme s naším kódem, který každá kniha má. Tím se štítek aktivuje a začne fungovat,“ vysvětlila už vloni na podzim vedoucí útvaru knihovních fondů Marie Blažková.

Kromě ochrany knih má nový štítek ještě další funkce. „Do budoucna zajistí i rychlejší odbavování při výpůjčkách. Zatímco dnes musíme každou knihu načítat zvlášť, díky RFID štítkům jich budeme moci odbavit najednou třeba i deset,“ dodala Marie Blažková.

Konec front v knihovně 

Jihlavská městská knihovna ještě v tomto roce plánuje pořídit speciální automat pro samoobslužné výpůjčky. Lidé se tak obslouží sami a nebudou muset čekat ve frontách. 

Štítky postupne dostanou knihy i v dalších pobočkách v Jihlavě. Poslední fáze modernizace ochrany knížek je v plánu v roce 2024, kdy bude RFID štítky označen fond dětského oddělení a fond poboček Bedřichov, Březinova a Horní Kosov. „Plánujeme také pořízení výdejního knihoboxu, který umístíme před hlavní budovu knihovny," uvedla ředitelka Městské knihovny Jihlava Jarmila Daňková.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky knihovna, kniha, beletrie, provoz, štítky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec krádežím, rychlejší výpůjčky. Pracovnice jihlavské knihovny lepí do 30 tisíc knih speciální štítky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.