Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Langoše, trdelníky, kebab. Hygienici kontrolovali jídlo na ždárské pouti i na Světovém poháru ve Vysočina aréně

Během minulého víkendu se v Kraji Vysočina konaly dvě velké akce, na něž zavítalo několik tisíc lidí. Řeč je o Světovém poháru horských kol v Novém Městě na Moravě a také o pouti ve Žďáru nad Sázavou. Na obou akcích samozřejmě nechybělo občerstvení a také krajští hygienici, kteří se zaměřili na kvalitu tohoto stravování.

Ve Vysočina aréně, kde se jely závody horských kol, zajišťovala stravování pro všechny účastníky jedna cateringová společnost. „Při kontrole nebylo shledáno závad. Na žďárské pouti bylo rychlé občerstvení nabízeno v padesáti mobilních stáncích různých provozovatelů. Zde byly zjištěny jen drobné nedostatky, které se řešily domluvou a byly na místě odstraněny. Nedošlo k závažnému pochybení a porušení hygienických předpisů. Při kontrolách nebyly uloženy sankce,“ shrnuje Jana Böhmová, mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Podle informací od KHSV byly na závodech v Novém Městě na Moravě využívány zchlazené pokrmy, které byly regenerovány v konvektomatech v přípravně, odtud distribuovány do výdejních míst. „Provozovatel měl k dispozici zázemí a moderní vybavení, které skýtá Vysočina aréna. Za čtyři dny konání závodů bylo vydáno několik tisíc porcí jídel,“ říká mluvčí Böhmová.

Hygienici, kteří byli ve Vysočina aréně, podrobili kontrole všechna výdejní místa, kde bylo nabízeno stravování. „Prověřili jsme, jestli je obsluhující personál řádně poučený, jaké musí dodržovat postupy při zpracování a prodeji pokrmů. Aby například nesprávnou manipulací s potravinami nedocházelo k jejich kontaminaci. Dalším bodem kontroly bylo dodržování provozní hygieny, jako čistoty pracovních ploch, používaných pomůcek a nástrojů, pracovního oděvu a hygieny rukou. Kontrolováno bylo i řádné uskladnění potravin. A to zejména u potravin podléhajících rychlé zkáze, které musí být uloženy v odpovídajícím chladírenském zařízení. Neméně důležitá je u nabízených potravin i kontrola dodržení doby jejich použitelnosti,“ sdělil Zdeněk Novotný, ředitel Odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHSV s tím, že zaměstnanci cateringové služby se prokázali zdravotním průkazem.

V nabídkovém menu byly u nabízených pokrmů řádně vyznačeny obsažené alergeny. Provozovatel doložil původ nakoupených pokrmů a celkově při kontrole nebyly zjištěny nedostatky.

Na pouti ve Žďáře nad Sázavou hygienici zkontrolovali padesát mobilních stánků rychlého občerstvení. „V nabídce byly převážně trdelníky, bramboráky, langoše, hamburgery, nudle nebo kebab. I tady byly hygienické podmínky dodrženy. Zjištěny byly jen drobné nedostatky v označování nabízených pokrmů obsaženými alergeny. Tyto závady byly řešeny na místě domluvou a obratem odstraněny,“ doplňuje Novotný.

Hygienici z Vysočiny budou i nadále pokračovat v kontrolách, a to i během letní sezony na poutích, venkovních koncertech, festivalech, v kempech i na koupalištích. „Sledují také kvalitu nabízené točené zmrzliny. V loňské sezóně od 1. 6. do 31. 7. 2022 bylo provedeno 82 kontrol pevných stánků a zde uloženo sedm sankcí. Dále bylo provedeno 57 kontrol mobilních stánků s rychlým občerstvením a uloženo 14 sankcí,“ vrací se mluvčí Böhmová do roku 2022.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky kontrola, hygiena, stravování, občerstvení, stánek, jídlo, pouť, světový, pohár, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Langoše, trdelníky, kebab. Hygienici kontrolovali jídlo na ždárské pouti i na Světovém poháru ve Vysočina aréně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.