Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtyři Dobrochové 2016 byli oceněni. Pomáhají zcela zdarma v rámci svého volného času

Akce Dobroch je výroční ocenění dobrovolníků, kteří vykonávají svou činnost pod Dobrovolnickým centrem Oblastní charity Jihlava. Včera byli v Divadelním klubu Horáckého divadla oceněni čtyři dobrovolníci za svou nezištnou službu druhým.

„Konec roku je časem, kdy chceme vyjádřit naši vděčnost těm, kteří v rámci Charity nebo i jiných organizací pracují dobrovolně – bez nároku na finanční odměnu,“ uvedl Roman Mezlík, koordinátor Dobrovolnického centra jihlavské Charity. „Ocenění si samozřejmě zaslouží všichni, kdo věnují svůj volný čas službě druhým. Každý z nich to dělá v rámci svých možností a sil,“ řekl dále Mezlík.

„Je již tradicí, že na konci roku oceníme ty, jejich dobrovolnická činnost něčím zajímavým vynikla – například počtem odpracovaných dobrovolnických hodin. Tak to bylo například u prvního oceněného – pana Pavla Jeřábka, který v tomto roce věnoval dobrovolné službě neuvěřitelných 690 hodin,“ popsal význam výročního ocenění dobrovolníků Mezlík.

ČTĚTE TAKÉ: Horácké divadlo bude místem setkání dobrovolníků. Bude zde oceněn Dobroch 2016

První oceněný byl tedy již zmíněný Pavel Jeřábek, o němž nominující pracovníci Života 99 napsali: „Je velkou oporou pro dvě seniorky. Jeho pomoc spočívá nejen v tom, že si s těmito osamělými ženami povídá, ale pomáhá jim s úklidem, nákupy a dokonce jednu seniorku doprovází na cestě do lázní, protože sama tuto cestu již nezvládá. Jeho obětavost nezná mezí. Je vyučen jako seřizovač textilních strojů, ale jeho srdce tíhne k tomu, aby pomáhal tam, kde je to zapotřebí.“

Mezi dalšími výjimečnými dobrovolníky byla i paní Petra Humlerová, canisterapeutka se svým psem Scoty. Ti spolu docházejí do jihlavské nemocnice, kde se věnují pacientům například na Oddělení geriatrické a následné péče nebo i interním či neurologickém oddělení. U pacientů jsou prý v rámci canisterapie zaznamenány pokroky.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavská nemocnice má nového pomocníka. Pacienty chodí uzdravovat retrívr Scoty 

Další dvě oceněné dobrovolnice jsou Jana Vondráková a Eva Svěráková. Jana dochází do Denního a týdenního stacionáře, kde se věnuje lidem s postižením. „Paní Jana je náš nejaktivnější dobrovolník. I přes své vytížení si najde čas, který věnuje všem klientům páté skupiny týdenního stacionáře - navštěvuje s nimi různé výstavy, chodí společně na vycházky, do kavárny, ZOO, na hokej nebo jezdí na výlety,“ popsali službu paní Jany pracovníci stacionáře.

Eva Svěráková se i přes svůj handicap věnuje dobrovolnické práci ve Sdružení pro podporu a péči o duševně nemocné VOR Jihlava. „Eva zaujala organizaci již v rámci své praxe v zařízení na jaře 2016 ještě jako studentka - svým pozitivním přístupem k naší cílové skupině a svou pečlivostí při přípravě aktivit, jež pro klienty sama vytvářela. V současné době je nám sociálním pracovníkům téměř rovnocenným kolegou a klientům dobrým partnerem,“ napsali o Evě pracovníci VORu.

Příjemnou večerní atmosféru moderovala Helena Dvořáková a hudebně doprovodila Markéta Báťová. Promluvili také zástupci Kraje Vysočina – Pavel Franěk a Magistrátu města Jihlavy – Jaromír Kalina.

Tisková zpráva | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky Jihlava, Pavel Jeřábek, Lékárenský komplex Jihlava, Helena Dvořáková, Jaromír Kalina, Pavel Franěk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři Dobrochové 2016 byli oceněni. Pomáhají zcela zdarma v rámci svého volného času | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.