Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Téměř padesát druhů ptáků a jejich kroužkování. Podívejte se na jihlavské Vítání ptačího zpěvu

Zhruba třicítka lidí, z toho několik malých dětí, se v sobotu 6. května účastnila letošního Vítání ptačího zpěvu, jež se v Jihlavě konalo v okolí rybníku Borovinka. Účastníci zhruba pětikilometrové procházky, kterou vedla zkušená ornitoložka Bára Kolmanová, během dvou hodin spatřili 45 druhů ptáků. I přes počáteční nepřízeň počasí nakonec proběhl i avizovaný odchyt a následné kroužkování ptáků.

Po úvodních slovech od Báry Kolmanové přišla na řadu „tipovačka“, do níž se zapojily celé rodiny. Výhrou byl plyšový ježek. V tipovací soutěži šlo o odhad toho, kolik druhů ptáků během procházky spatříme. Padala různá čísla, od čtyř druhů až třeba po padesát. „Už máme sedm druhů, a to jsme ještě pořádně nevyšli,“ sdělila s úsměvem Bára Kolmanová po několika metrech, které jsme ušli. Kolmanová se ornitologii věnuje už dvacet let. „Je to můj velký koníček,“ svěřila se Jihlavské Drbně.

Ornitoložka Bára Kolmanová 

Po cestě směrem k Borovince jsme spatřili třeba i nazelenalá vajíčka. „Zřejmě od kosa nebo drozda,“ tipuje Bára Kolmanová. Další nadšenci do ornitologie jí po společné poradě dávají za pravdu.

V dalekohledech účastníků se ukázal třeba i rorýs obecný. U něj se průvodkyně Kolmanová chvíli zastavila. „Rorýs, to je borec, má takzvaně neunavitelné svaly. On třeba vyletí z budky a je dva roky ve vzduchu,“ uvedla jednu z mnoha zajímavostí Bára Kolmanová.

Velkým nadšencem, který na včerejší procházku s rodinou také vyrazil, byl mladý ornitolog Tomáš Kněžíček. Jeho „specialitou“ jsou draví ptáci, konkrétně ho nejvíce zajímají orli mořští. Jak se včera dopoledne pochlubil, během tohoto roku spatřil v Kraji Vysočina celkem 23 hnízd orla mořského. „Ptáci mě zajímají de facto odmala, tak od 14 let. Nejvíc k srdci mi přirostli asi ti dravci. O orly se zajímám od roku 2007,“ vrátil se Tomáš Kněžíček do minulosti.

Během letošního Vítání ptačího zpěvu v Jihlavě byla k vidění například lyska černá, slípka zelenonohá, pěnkava obecná, hrdlička zahradní, kachna divoká, drozd kvíčala, zvonohlík zahradník, mlynařík dlouhoocasý, vrabec domácí, drozd zpěvný, moták pochop, rorýs obecný, dlask tlustozubý, ledňáček říční. 

Při povídání o různých druzích ptáků jsme došli k Borovince, zde se nad hladinou ukázal třeba moták pochop či lyska černá.

„Kroužkujeme kvůli získání dat."

Za Borovinkou čekali dva zkušení ornitologové a zároveň kroužkovatelé Miroslav Čutka a Pavel Hobza, kteří na vlastní oči viděli asi všechny evropské ptáky. I přes noční a ranní déšť zkusili natáhnout síť, abychom mohli vidět, jak se ptáci odchytávají a jejich následné kroužkování.

„Tohle jsou malé kroužky pro malé ptáčky, třeba pěvce, čížky, stehlíky. Ptáci se kroužkují proto, abychom o nich měli přehled, třeba když se takový okroužkovaný jedinec chytne v Itálii. Vše se eviduje elektronicky, kde je zaznamenaný druh, původ, den a čas, kdy byl jedinec chycen. Dravcům, čápům, divokým husám, se dávají takzvané odečítací kroužky. To číslo na kroužku se dá přečíst na dálku dalekohledem,“ říká během ukázky kroužků Miroslav Čutka, jenž je nadšeným a zkušeným ornitologem zhruba 40 let.

Odchycená pěnkava obecná 

Jak se dále dozvídáme, kroužky jsou buď plastové nebo hliníkové. „Což nic neváží, takže to ptáky nijak neomezuje v pohybu,“ popisuje Čutka.

Kroužek se podle něj sundává pouze ve chvíli, kdy se najde uhynulý pták. „To se kroužek sundá, narovná a pošle na stanici na evidenci. Naše centrála je v pražském Národním muzeu,“ vypráví Miroslav Čutka.

Kroužkování v ČR začalo během první světové války v roce 1914, jinak úplně první kroužkování proběhlo v roce 1899 v Dánsku.

Jednu z účastnic procházky zajímalo, kde nejdál byl pozorován pták okroužkovaný u nás? „Třeba naši čápi byli zachyceni až v Jihoafrické republice. Naopak někteří zimují i u nás, jak jsou teď mírné zimy. Chytá se hodně ptáků, v ČR jde o desetitisíce za rok,“ reaguje na dotaz Miroslav Čutka.

Největším ptákem, kterého Čutka kroužkoval, byl čáp, naopak nejdrobnějším střízlík obecný a také zmínil našeho nejmenšího ptáka - králíčka obecného.

Česká republika má ve svých řadách zhruba tři stovky kroužkovatelů. 

Po chvilce čekání se v síti chytl hned pár, konkrétně šlo o pěnkavy. Jak jsme názorně viděli, odchycení ptáci putují před kroužkováním do plátěných pytlíků, tam se jim podle slov Čutky nejméně ublíží. Nejdřív proběhlo kroužkování samečka, potom samičky. „Sameček je krásně zbarvený, pěnkava je jeden z nejběžnějších ptáků. Vidíte, že je vše v pořádku včetně křídel, síť mu neublížila,“ popisuje během kroužkování Miroslav Čutka a zvířeti zkušeně během pár vteřin nasadí drobný kroužek.

Ke kroužkování je třeba mít licenci, k jejímu získání je třeba složit zkoušky. „Zkoušky spočívají především ve znalosti ptáků a dále je třeba mít nějaký ten kurz, třeba, aby člověk uměl natáhnout síť a nebo umět vyndat zachyceného ptáka v té síti,“ nastínil Čutka.

Ukázka takzvané japonské sítě, je velmi drobná a téměř není vidět, když se natáhne. Ptákům to určitě neškodí

Bára Kolmanová včerejší procházku s odborným výkladem nevedla poprvé. „Hodně let jsem si na tuto procházku netroufla, přišla jsem si stále jako amatér. A vzhledem k tomu, že se tato akce nikde na Vysočině nekonala, tak jsem to zkusila, protože já ptáčky miluju. Moc mě těší, že s námi chodí i děti, z některých jsou třeba taky už i ornitologové,“ usmívá se Kolmanová.

Vítání ptačího zpěvu 2023 v Jihlavě

Neděle, 7. května 2023, 08:18

Vítání ptačího zpěvu 2023 v Jihlavě
Vítání ptačího zpěvu 2023 v Jihlavě

Tyto jarní procházky dělá zhruba 15 let, nevynechala ani v období covidové pandemie. „To byl velký zájem o individuální procházky, to mi lidé sami volali, že jim ty moje procházky chybí. Nakonec jsem jich zvládla jedenáct. Šla jsem třeba jen s jednou rodinou, protože hromadně to nebylo povolené,“ vzpomíná Kolmanová na roky 2020 a 2021.

Účast na Vítání ptačího zpěvu je podle ní ovlivněná počasím, v minulosti přišlo třeba i více než 40 lidí. „Na to, jaké je dnes počasí, je to dnes velmi slušná účast,“ pochvalovala si zkušená ornitoložka.

Osvědčená lokalita 

Dodává, že lokality dříve každý rok měnila. „Ale teď už zůstáváme tady. Je dobré, že se tu mění biotopy – jsou tu rybníky, pole, les. Je tu i dobré místo na kroužkování.“

Zájemci o sobotní procházku se na křižovatce ulic Slavíčkova a Smrčenská sešli už v 8 hodin ráno. Jak vysvětlila Bára Kolmanová, je to proto, že v tuto brzkou dobu zpívají ptáci nejvíce. „Třeba v Brodě to bývá procházka pro opravdové nadšence, tam se vychází už ve čtyři hodiny ráno,“ směje se Kolmanová.

Letošního Vítání ptačího zpěvu se v Jihlavě zúčastnilo 27 lidí 

S lidmi, kteří se zajímají o ptactvo, šla včera také Helena Belatková. „Od ornitologů už roky dostávám nabídku na tuto procházku, ale nikdy jsem na ni neměla čas. Takže dnes jsem tu poprvé. Moc se mi tu líbí. Mám moc ráda přírodu, na zahradě mám pět krmítek. A moc mě zajímá, jak se ptáci kroužkují, proto jsem moc ráda, že jsem to dnes konečně mohla vidět. Bomba. Myslím, že jsem tu určitě nebyla naposledy,“ sdělila redakci Drbny Helena Belatková, která je třeba i členkou Klubu českých turistů Čeřínek.

Vítání ptačího zpěvu se konalo nebo teprve bude konat po celé České republice, kromě Jihlavy mohli zájemci zavítat i do Havlíčkova Brodu a Náměště nad Oslavou. Procházka ve Studenci byla nakonec kvůli nemoci zrušena.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky vítání, ptačího, zpěvu, pták, ornitolog, procházka, příroda, pozorování, Borovinka, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Růžová

Taky chválím skvělé

Neděle, 7. května 2023, 13:33Odpovědět

Eliška Zabloudilová

Krásný článek

Neděle, 7. května 2023, 13:32Odpovědět

VIDEO: Téměř padesát druhů ptáků a jejich kroužkování. Podívejte se na jihlavské Vítání ptačího zpěvu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.