Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zájem o letní tábory na Vysočině nesnížilo ani jejich zdražení, někde už mají plno

Zájem o letní tábory na Vysočině je srovnatelný s předchozími lety, kdy se na Vysočině takto rekreovalo asi 29 tisíc dětí. Ceny zvyšovali skoro všichni oslovení pořadatelé. Například havlíčkobrodské muzeum pořádající týdenní příměstský tábor zvýšil cenu z 1500 na 2100 korun, pobytové tábory jsou za cenu zhruba dvojnásobnou .

„Zájem je stabilní, teď jsme tedy museli zdražit, protože cena obědů šla hodně nahoru, loni jsme to téměř dotovali," řekla Vendula Marková z havlíčkobrodského muzea, které pořádá příměstské tábory. Na ten se mohou poslední zájemci ještě hlásit, loni se podle Markové plnil rychleji. Hlavní důvod nevidí ve zvýšení ceny, ale v růstu konkurence, protože tábory ve městě letos pořádá víc organizací.

Třebíčský dům dětí a mládeže zdražil tábory asi o pětinu, uvedla jeho ředitelka Jarmila Pavlíčková. Nabízí pět pobytových a 15 příměstských, na které děti chodí jen během dne a nocují doma. Většina termínů byla obsazená už v únoru, k 28. dubnu bylo několik volných míst jen na čtyřech nabízených táborech. Cena pobytových táborů je přibližně od 3 200 do 4 700 korun.

Zvýšení cen táborů zájemce neodradil. „Tábory jsou naplněné, hodně organizátorů hlásí opravdu plno, někteří mají i větší zájem než loni. Řada organizátorů zdražila, ale byly to stokoruny. A i zájem po zdražení říká, že se vlastně nic dramatického neděje," řekl Jan Burda, předseda Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina.

Na Krajské hygienické stanici Kraje Vysočina byly zatím k 25. dubnu nahlášeny jen čtyři letní zotavovací akce pro děti. „Je celkem ještě brzy. Povinnost ohlášení zotavovací akce pro děti je jeden měsíc před zahájením akce. Provozovatelé tedy nahlašují akce obvykle od května do začátku srpna, dle termínu konání akce," sdělila mluvčí krajských hygieniků Jana Böhmová.

Loni hygienikům organizátoři nahlásili nahlášených 395 běhů zotavovacích akcí. Asi třetinu z nich hygienici kontrolovali, 18 kontrol bylo se závadou, zjištěných pochybení bylo 26, většinou nebyla vážná.

„V letošním roce s největší pravděpodobností bude krajská hygienická stanice opět sledovat kromě plnění hygienických podmínek na táborech také skladbu jídelníčku a edukovat personál v táborových kuchyních. Loni se táborníkům předávalo takzvané Desatero pro sestavování jídelníčku na letním táboře - doporučení orgánu ochrany veřejného zdraví - 2022," uvedla Böhmová.

Podle ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice Kamily Hodačové by měli rodiče před výběrem tábora zjišťovat jeho reference, pomoci s tím mohou i pracovníci hygienických stanic. Zároveň by měli své děti poučit, že podmínky při pobytu na táboře se budou lišit od toho, na co jsou zvyklé doma, zejména pokud na tábor pojedou poprvé.

„A apelujeme na rodiče, aby své děti posílali na tábor opravdu zdravé," uvedla Kamila Hodačová. Podpis prohlášení o bezinfekčnosti je povinný. „Toto prohlášení předkládají rodiče pořadatelům tábora. Jde o zdraví všech zúčastněných dětí a předcházení tomu, aby se v kolektivu nějaké infekční onemocnění rozšířilo," uvedla Hodačová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto volnocasuj.cz

Štítky ČR, rekreace, děti, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o letní tábory na Vysočině nesnížilo ani jejich zdražení, někde už mají plno | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.