Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kostel sv. Ignáce v Jihlavě bude mít po opravách pozměněnou barvu fasády. Řeší se i negativní dopad holubů

Kostel svatého Ignáce v Jihlavě bude mít po dokončení nynějších oprav pozměněnou barvu čelní fasády. Namísto nynější jednolité světlé by měla být ve dvou tlumených "kamenných" odstínech. Debata ještě není uzavřená. Odborníci sledují, jak vzorky barev na fasádě vypadají při různém světle. Řeší také, jak zabránit znečišťování opravené památky holuby.

Stavbaři začali opravovat střechu, krov a průčelí kostela na Masarykově náměstí loni zjara. Projekt skoro za 30 milionů korun dotovaný z takzvaných norských fondů. Uplatněné způsobilé výdaje dosáhly zatím částky pěti milionů korun, zbytek bude proinvestován do konce tohoto roku. bude dokončený na podzim. „Práce pokračují, po zimním zvolnění, teď už zase naplno," řekl farář Marian Jiří Husek z jihlavské farnosti u kostela svatého Jakuba, která má ve správě také kostel svatého Ignáce.

Kostel svatého Ignáce z Loyoly je raně barokní jednolodní stavba se dvěma věžemi v průčelí. Postavený byl v letech 1683 až 1689.

Jedinou stopu po původní barevnosti průčelí kostela našli pracovníci na severní věži, v místě, kde ji překrývá pultová střecha. „Předpokládáme, že ta fasáda původně byla pojednaná v několika barvách," uvedl Petr Severa z Národního památkového ústavu. Uvedl, že mohlo jít o šedou a okrovou barvu, použité mohlo být i zlacení, případně červená barva. Při zásazích hlavně v minulém století ale zmizely všechny omítky na plochách, které mohly mít nějakou barvu.

„Já si pořád myslím, že fasáda byla jednobarevná, že byl rozdíl pouze v hrubosti povrchu - něco se lesklo, něco ne," uvedla restaurátorka Radka Levínská. Odborníci se teď přiklánějí k tomu, že čelní fasáda kostela bude ve dvou odstínech vycházejících z barev kamene.

Snadné nebylo ani restaurování fasády s výzdobou. „Mnohdy zcela rozpadající se plastický dekor bylo nutné postupně zpevnit ve všech vrstvách a domodelovat do původní podoby," uvedl odborný restaurátor René Vlasák.

Začaly opravy kostela sv. Ignáce. Po rekonstrukci chce nabídnout atraktivní program pro veřejnost

Kostel svatého Ignáce na historickém náměstí v Jihlavě chce římskokatolická farnost po opravách víc otevírat veřejnosti. Stavbaři začali letos zjara opravovat střechu, krov a průčelí kostela. Práce skoro za 30 milionů korun dotované z takzvaných...

Pracovníci už odkrývají i střechu kostela, na níž bude dosluhující krytina z bonského šindele nahrazená mědí. Vyčistit se musí i podkroví, kde byly tuny suti. „Při minulých opravách to často dělníci dělali tak, že co shodili, nechali na půdě," řekl farář. Ke znečištění také velkým dílem přispěli hnízdící holubi.

Cílem projektu není jen památku opravit, ale také ji otevřít ve větší míře veřejnosti. „Již v tuto chvíli pracujeme na tvorbě aplikace, která v budoucnosti provede návštěvníka architekturou, uměleckou výzdobou a historií kostela," uvedl Husek. V kostele bude také expozice Jihlava zmizelá, s jejíž přípravou pomáhá jihlavské Muzeum Vysočiny.

Římskokatolická farnost už připravuje další etapu oprav, která se zaměří na interiér kostela svatého Ignáce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, církve, památky, Jihlava, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel sv. Ignáce v Jihlavě bude mít po opravách pozměněnou barvu fasády. Řeší se i negativní dopad holubů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.