Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pivovary na Vysočině uvařily na Vánoce silnější speciální piva, ideální na štědrovečerní stůl

Pivovary na Vysočině nabízejí v předvánočním čase kromě tradičních také speciální druhy piv s vyšším obsahem alkoholu. Pivovar Chotěboř sází v tomto období na speciální pivo několik let, letos uvařil 80 hektolitrů karamelového speciálu už v září a stáčet ho bude příští týden. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod připravil nový druh vánočního piva a humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil nabídku o limitovanou edici lahví zdobených obrazem od Karla Gotta.

Speciální pivo Chotěboř je nepasterované a obsahuje 5,6 procenta alkoholu.  „Toto pivo se nejlépe hodí k vánočnímu kapru, protože je silnější, hutnější,“ řekl vrchní sládek pivovaru Oldřich Záruba. Uvařeno bylo z českého sladu s přídavkem karamelového sladu, ve sklepě dozrávalo dva měsíce.

Vánoční speciál vaří tento pivovar pravidelně už asi šest let. Chotěboř je nově postaveným průmyslovým pivovarem fungujícím od roku 2009. Jeho roční výrobní kapacita byla postupně z původních 10 tisíc hektolitrů rozšířena na 25 tisíc hektolitrů piva.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod uvařil svůj nový speciál nazvaný Vánoční hvězda ze čtyř druhů sladů a tří druhů chmele. Toto pivo obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Stáčení se uskutečnilo 16. listopadu. „Zatím jsme ho stočili 90 hektolitrů, nějakou malou zásobu ještě máme,“ řekla Jana Kavalír z pivovaru. Vánoční pivo měl tento pivovar i před dvěma lety, ale bylo trochu jiné než to letošní. Za celý rok očekává pivovar výstav piva na úrovni 100 tisíc hektolitrů.

Pivovar Jihlava nabízí od roku 2010 v tomto ročním období Čertovský speciál s temně červenou barvou. Podle údajů podniku je k dostání ve více než 1000 restaurací v Česku.

Rodinný pivovar Bernard, největší výrobce piva na Vysočině, připravil jako novinku pro předvánočním trh své pivo Bohemian Ale stočené do sektových láhví, které jsou zdobeny obrazem od Karla Gotta. Jedná se o edici obsahující několik desítek tisíc láhví. Podle mluvčího podniku Zdeňka Mikuláška se pivovar s Gottem domluvil na dlouhodobé spolupráci, což mu umožní nabídnout každý rok touto dobou speciální láhev piva s novým Gottovým obrazem. Roční výstav pivovaru Bernard loni převýšil 302 tisíc hektolitrů.

Autoři | Foto www.restauraceuzida.cz

Štítky pivo, alkohol, pivovar, slad, Vánoce, Kraj Vysočina, Karel Gott, Pivovar Bernard, Chotěboř, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s., restaurace, stůl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovary na Vysočině uvařily na Vánoce silnější speciální piva, ideální na štědrovečerní stůl | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.