Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S eReceptem do zahraničí: Češi si brzo budou moci vyzvedávat léky na elektronický recept i ve vybraných zemích EU

PR článek

Vyzvednout si léky na elektronický recept bude brzo možné i v zahraničí, a to díky přeshraniční preskripci. Jde o další rozšíření systému eRecept, které zvýší komfort pacientů. Jedná se o novou přeshraniční službu Národního kontaktního místa elektronického zdravotnictví, jehož správcem je Ministerstvo zdravotnictví a provozovatelem Kraj Vysočina. V těchto dnech probíhají finální testy v produkčním prostředí s ostatními státy EU.

V současné době je k vyzvednutí léků v zahraničí potřeba papírový předpis. Nově si budou pacienti moci své léky vyzvednout i při pobytu v zahraničí s elektronickým identifikátorem. „Našli jsme další způsob, kterým bude systém eRecept pacientům pomáhat, a to i ve složitých situacích, které mohou při cestování mimo ČR nastat. Pokud si své léky zapomeneme zabalit, nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví eRecept a pacient si jej v daném místě vyzvedne,“ popisuje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

„Jako pověřený provozovatel Národního kontaktního místa pro elektronické zdravotnictví jsme rádi, že můžeme ve spolupráci se SÚKL českým občanům umožnit využívat další službu přeshraničního elektronického zdravotnictví. Věřím, že jde o službu, která bude mít velmi praktický dopad pro české spoluobčany v zahraniční i evropské občany v ČR a přispěje k jejich komfortu a bezpečí při cestování,“ uvádí hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Přeshraniční preskripce funguje již v několika zemích EU, další plánují zapojení

Přeshraniční eRecept je v EU nyní možné uplatnit v Chorvatsku, Finsku, Estonsku, Portugalsku, Polsku a Španělsku. I čeští občané budou po spuštění přeshraničního eReceptu mít možnost si v těchto zemích vyzvednout svůj eRecept a zároveň občané těchto států si budou moci vyzvednout své elektronicky předepsané léky v české lékárně. Zapojení jednotlivých států je zcela dobrovolné a má na něj vliv především úroveň elektronizace zdravotnictví v dané zemi. První kroky ke spuštění přeshraniční preskripce už podniklo také Řecko, Maďarsko a Kypr. Další státy budou následovat.

Jak bude přeshraniční preskripce fungovat?

Český pacient v zahraniční lékárně předloží svůj identifikační doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu (stejně jako v ČR z SMS, e-mailu nebo aplikace), na základě toho může být příslušný eRecept vydán. Lékárník v zahraničí se spojí s českým systémem eRecept a ověří platnost elektronického receptu. Vzhledem k tomu, že obchodní názvy léčivých přípravků se v jednotlivých zemích mohou lišit, budou se lékárníci při výdeji řídit účinnou látkou daného léčiva. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostanou lékárníci kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohli spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Všechny tyto informace navíc budou v úředním jazyce dané země, lékárníci tedy nebudou muset sami překládat.

Jakmile lékárník provede výdej léků, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl.

Vyúčtování českých eReceptů, které budou vydány v zahraničí, bude prozatím fungovat i nadále běžnou formou jako v případě klasických papírových receptů. Pacient léky zaplatí a spojí se svou zdravotní pojišťovnou. Do budoucna bude možné přejít na automatizovanou formou elektronického vyúčtování.

Stejným způsobem si pak cizinci mohou vyzvednout své léky v České republice. Důležité je však upozornit, že i pro lékárny je zapojení do přeshraniční preskripce dobrovolné, a ne všechny musí být na vydávání léků na přeshraniční eRecept připraveny.

I po spuštění elektronické preskripce, nadále zůstane zachována možnost předepisování listinných receptů, které je možné uplatnit ve všech zemích EU.

Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví a přeshraniční eRecept

Přeshraniční eRecept a eDispenzace jsou novou službou, která byla implementována v rámci informačního systému veřejné správy Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví, jehož správcem je Ministerstvo zdravotnictví a pověřeným provozovatelem Kraj Vysočina. Přeshraniční služby elektronického zdravotnictví jsou provozovány v rámci evropské infrastruktury MyHealth@EU, která je provozována Evropskou komisí ve spolupráci s členskými státy. Před spuštěním každé přeshraniční služby v členském státě, tedy i v ČR, je zapotřebí ověřit správnou funkčnost služby prostřednictvím několika celoevropských testovacích aktivit a projít hloubkovým auditem.

„Implementace přeshraniční služby elektronické preskripce a dispenzace nebyla jednoduchá, protože se jedná o mezistátní předávání velmi citlivých osobních údajů, a proto jsou nastavené nároky na obdržení souhlasu se zprovozněním služby velmi vysoké. Jsme rádi, že ve spolupráci s velmi profesionálním projektovým týmem ze SÚKL bylo možné všechny podmínky splnit, a budeme i nadále spolupracovat při běžném provozu služby,“ doplnil radní Kraje Vysočina pro informatiku a komunikační technologie Jan Břížďala.

„Pro SÚKL je důležité, aby systém eRecept držel krok s rozvojem elektronizace zdravotnictví v Evropě a českým pacientům přinášel stejné výhody, jaké mají pacienti v dalších členských státech EU,“ doplnila ředitelka SÚKL s tím, že přeshraniční preskripce by mohla být spuštěna ještě před tím, než se Češi vydají na letní dovolené.

Ohodnoť článek

Štítky eRecept, Kraj Vysočina, léky, zahraničí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S eReceptem do zahraničí: Češi si brzo budou moci vyzvedávat léky na elektronický recept i ve vybraných zemích EU | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.