Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čápi se vrací. Třebíčský Tonda už je v hnízdě, na přílet jeho partnerky Týny se netrpělivě čeká

Na mnoha místech republiky, Vysočinu nevyjímaje, jsou vidět plnící se čapí hnízda. Tito bíločerní krasavci se pomalu vrací z teplých krajin, aby zde zase po roce vyvedli svá mláďata. Velkým pomocníkem při pozorování života čápů jsou webkamery, mnohá místa nabízí jakousi reality show, protože jsou tyto kamery zapnuté 24 hodin. A my tak můžeme sledovat čapí rodiny třeba z pohodlí svého domova.

To, kam už se čápi vrátili, lze sledovat také v mapě čapích hnízd. Podle ní je v celé ČR aktuálně obsazena více než polovina kontrolovaných hnízd. Řada míst je podle uvedené mapy ale bez kontroly.

Na Vysočině byli čápi v hnízdech k dnešnímu dni už pozorováni v Telči, Bohuslavicích, Lesonicích, Moravských Budějovicích, Šebkovicích, Jaroměřicích nad Rokytnou, Výčapech, Myslibořicích, Hrotovicích, Valči, Budišově, Tasově, Netíně, Měříně, Bohdalově, Jihlavě, Lukách nad Jihlavou, Stříteži, Štokách, ve Skále, Veselici, Dolní Krupé, Chotěboři, Nové Vsi u Chotěboře. Na své obyvatele zatím čeká prázdné hnízdo třeba v Brtnici, Kamenici, Bransouzích, Henčově, Dobroníně či v obci Zubří.

Jediným vokálním projevem dospělých a nedospělých čápů je syčení, ke kterému dochází na hnízdě. Mláďata žebrají o jídlo zvukem, jenž připomíná mňoukání kočky. Hlavním zvukovým projevem čápů je rychlé klapání zobáků. Tento zvuk vyprodukovaný narážením horní a spodní poloviny zobáku byl přirovnán ke vzdálenému zvuku kulometu. Ke klepání zobáku dochází u čápat již od prvního dne po vylíhnutí, avšak jejich měkké zobáky vydávají jen měkký, tichý zvuk.

Ke klapání dochází hlavně na hnízdě jako vítací signál pro čápa vracejícího se na hnízdo. Čápi hodně klapou i během námluv.

Sledované hnízdo v Třebíči 

Velkou pozornost si zasluhuje čapí hnízdo v Třebíči ve Vnitřním Městě. To je umístěno na komínu firmy Flystork, pozorování díky webkameře je zde možné třetím rokem. „Teď máme třetí sezonu sledování čápů, celé to zaštiťuje třebíčská firma K-system.CZ. První impulz byl takový, že máme sportovní prodejnu přímo pod komínem. Čápi na komín sedají už deset let, takže zaměstnanci jsou s čápy za tu dobu sžití. Prodejna se vlastně i díky čápům přejmenovala. Flystork znamená letící čáp,“ vysvětlila redakci Drbny za firmu Flystork Zuzana Marečková, správce sociálních sítí a grafička.

Podle webkamery je v hnízdě v Třebíči od 27. března sameček Tonda. Na první přílet samičky Týny se stále čeká.

Náročná údržba kamery 

Údržba webkamery je podle Marečkové náročná, a to hlavně kvůli tomu, že se na komín v podstatě nedá vylézt. Navíc je hnízdo přes komín vlastně převislé, takže přístup k němu je obtížný. „Komín je hodně vysoký, proto musí pokaždé, když je třeba, přijet specialisté na výškové práce, které musíme objednat,“ uvedla Marečková.

První umístěná kamera neumožňovala sdílet zvuk. Po první sezoně byl o sledování čápů v Třebíči velký zájem, proto byla další rok pořízena lepší kamera, která zvuk už uměla přenášet. „Tím pádem je dnes parádně slyšet pro čápy typické klapání,“ usmívá se Zuzana Marečková a dodává, že se od letošního roku zaměstnanci ve firmě snaží o to, aby byli čápi okroužkovaní.

Týna se vrací na začátku dubna 

Co se děje v hnízdě v Třebíči, mohou lidé sledovat nejen na webu, ale i v jedné facebookové skupině. Ta si našla hodně příznivců, aktuálně ji sleduje zhruba 5600 uživatelů. „Teď čekáme na přílet Týny. Lidé na Facebooku to prožívají s námi. Týna se vrací každý rok vždy první týden v dubnu. Zajímavé je, že původního samečka Toma vloni vyměnila. Tom se zkrátka nevrátil a Týna přijala nového samečka Tondu,“ nastínila Marečková.

Kdo vybírá jména? 

Když lidé v třebíčské firmě kameru poprvé instalovali, tak velkou iniciativu převzal zaměstnanec jménem Tomáš. A právě po něm byl pojmenovaný první sledovaný sameček. „A potom jsme o jméně partnerky udělali veřejné hlasování. Lidé nám posílali tipy, tři nejčastější jsme vybrali a pak proběhlo veřejné hlasování. Lidé si odhlasovali Týnu a teď pravidelně vybírají jména pro mláďata. První rok se narodili na „zmrzlíky“, takže jsme je nazvali Pankrác, Servác a Žofie. A od té doby se zapojuje veřejnost,“ říká Zuzana Marečková.

Zapojit se může každý 

Pozorování čápů je u veřejnosti čím dál více oblíbené. „V programu občanské vědy Čapí hnízda sledujeme průběh hnízdění čápů již od roku 2014. Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné,“ uvádí Gabriela Dobruská, která v České společnosti ornitologické koordinuje program Čapí hnízda. Dodává, že do programu se může zapojit úplně každý – od rodin s dětmi přes školní kolektivy až po seniory.

Čáp bílý (Ciconia ciconia) je velký druh ptáka z čeledi čápovitých, který je v Evropě známý hlavně díky stavění velkých hnízd na lidských stavbách jako jsou opuštěné komíny, střechy budov, kostelní věže nebo sloupy vysokého napětí.  V Česku žije kolem 3000 čápů.  Do jeho jídelníčku patří menší savci (hraboši, krtci), hmyz, žáby a žížaly, méně také plazi, plži, ryby, měkkýši, ptačí vejce i ptáčata jiných druhů ptáků nebo mršiny. Kořist vyhlíží za pomalé rozvážné chůze, na hlodavce někdy nehybně čeká u nor. K jeho hlavním predátorům patří velké druhy dravců, ve střední a východní Evropě je to hlavně orel mořský. Čápi tvoří monogamní páry, které se rozmnožují každý rok.  Samec i samice jsou vzhledově stejní, avšak samec je v průměru o trochu větší a mívá mohutnější zobák.

I když někteří čápi již přilétli, jde pravděpodobně o jedince zimující ve střední nebo jižní Evropě, většina se začne objevovat v následujících slunečných dnech. Právě ty budou klíčové pro zaznamenání co nejpřesnějších údajů o příletu čápů. „Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a uveďte „čáp nepozorován“. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají.

Nebezpečné plastové obaly 

O svá hnízda čápi pečují zodpovědně. Po příletu hnízda každý rok dostavují. K tomu používají materiál, který nejsnadněji seberou a dopraví do hnízda. Tím jsou i lehké a tvárné plastové odpadky, které ale představují velké nebezpečí.

„Mláďata se do provázku snadno zamotají, může dojít k vážným zraněním vedoucím až k smrti mláďat,“ vysvětluje Dobruská. Přitom je snadné tomu předejít. Stačí místa, kde čápy pozorujete při sběru potravy nebo kam létají pro stavební materiál na hnízda, vyčistit od lidských odpadků, zvláště plastových provázků a vlasců.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čápi Třebíč | Zdroj Čápi Třebíč, Česká společnost ornitologická, wikipedie

Štítky čáp, přílet, jaro, webkamera, pozorování, hnízdo, Třebíč, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápi se vrací. Třebíčský Tonda už je v hnízdě, na přílet jeho partnerky Týny se netrpělivě čeká | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.