Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obce Vysočiny hledají obtížně nájemce pro hospody. Někde je provozují spolky

Menší obce na Vysočině hledají obtížně nové nájemce pro hospody, někde je v omezené provozní době otevírají různé spolky. Podle oslovených starostů jde o dlouhodobější trend, který teď podpořilo zdražení energií i to, že se lidé v minulých letech s epidemií odnaučili scházet v hospodách. Podle mluvčího humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard Radka Tulise se v prvních dvou měsících roku každoročně obecně zavírá nejvíc podniků, ale letos je zavřených restaurací více.

Pivovar Bernard loni vystavil přes 398 tísíc hektolitrů piva, odběratelů sudového piva má v ČR okolo 3700. „Můžeme potvrdit, že letos je uzavřených restaurací více, podle provozovatelů to primárně souvisí s výrazným zdražením energií," uvedl Radek Tulis. Dodal, že začátek roku je v gastronomii nejslabší a podnikatelé jsou často již rozhodnutí, že po silvestrovských oslavách končí. Na druhou stranu, nové podniky vznikají právě v těchto měsících, aby stihly začátek jarní sezony.

Změny zaznamenal humpolecký pivovar také loni. „Některé podniky zkrátily provozní dobu, místo obvyklých šesti nebo sedmi dnů v týdnu mají otevřeno například jen od čtvrtka do soboty. Některé provozovny zkrátily provozní dobu během dne, mají otevřeno například jen přes obědy, kdy je provoz rentabilní," uvedl Tulis. Podle zjištění ČTK se to týká některých restaurací a kaváren i ve městech.

Nedostatek personálu 

„Souvisí to nejen se zvyšujícími se náklady, ale i s nedostatkem zaměstnanců, kdy podniky nemají kapacity delší otevírací dobu personálně pokrýt," uvedl Tulis. Lépe jsou na tom podle něj podnikatelé, kteří se soustředí na kvalitu a snaží se nabízet různé akce. Podotkl, že odlišná situace je ve větších obcích a městech a jiná na venkově, kde je méně obyvatel a je těžké udržet rentabilní provoz.

Na venkově si hospody na sebe často nebyly schopné vydělat už dřív. „Takže v těch obcích hospody pozvolna končí a snaží se je tam udržet takoví ti nadšenci - spolky, hasiči," uvedl Michal Drápela (ČSSD), starosta obce Martinice a předseda Mikroregionu Velkomeziříčsko - Bítešsko. V Martinicích se 460 obyvateli nemá hospoda nájemce několik let, funguje jako klubovna spolku s omezenou otevírací dobou. Prodejna tam je, ale obecní úřad musí provozovateli hradit její ztráty.

V Sobíňově hospoda vždy byla 

Obec Sobíňov na Havlíčkobrodsku, kde bydlí 720 lidí, má hospodu v majetku asi dva roky. Teď s pomocí dobrovolníků dokončuje její opravy. „Horko těžko hledáme nového pronajímatele," uvedl starosta Miloš Starý (nestraník). Služby na venkově je podle něj potřeba udržet, aby se lidé mohli scházet. Podotkl, že v Sobíňově hospoda vždy byla. Dopad na toto podnikání podle něj měly dva roky s epidemií koronaviru a teď vysoká inflace a drahé energie. Prodejna v Sobíňově funguje, obec na ni doplácet nemusí.

Rantířov u Jihlavy se 450 obyvateli prodejnu nemá, ale jsou tam dvě hospody. „Rantířov je specifický v tom, že je to skoro předměstí Jihlavy," řekl starosta Tomáš Novotný (nestraník), který jednu z hospod provozuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto StockSnap / pixabay

Štítky hospoda, trh, gastro, obce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce Vysočiny hledají obtížně nájemce pro hospody. Někde je provozují spolky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.