Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do restaurací chodí o polovinu méně lidí než před pandemií. V Jihlavě roste cena obědů nejrychleji v republice

Restauracím se stále nepodařilo dosáhnout úrovně návštěvnosti z doby před covidem. Oproti únoru 2020 v nich nyní obědvá o 46 % méně lidí. Ve srovnání s tímto měsícem zároveň výrazně vzrostly ceny poledního menu, v Jihlavě o 36,5 %. Zde také rostou ceny poledních měnu nejrychleji v republice, za poslední měsíc o více než 2 koruny.

Češi za polední menu nyní zaplatí necelých 178 korun. V meziročním srovnání vzrostla tak cena o 15,4 % a přibližně tak kopíruje inflaci. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred. Nejvyšší částku za oběd dají lidé v Praze (202 koruny), v Jihlavě je to 162,80 korun.

Podle indexu v únoru ceny obědů po lednové stagnaci opět mírně stouply. Nejde však o tak výraznou změnu, jak bylo běžné v minulém roce. Z lednových 177,80 korun vzrostla průměrná cena obědového menu o 50 haléřů na 178,30 korun, ale v Jihlavě o 2,10 korun na zmiňovaných 162,80. Oproti lednu rovněž klesl celkový počet transakcí, což je dáno kratším měsícem.

Návštěvnost restaurací je stále daleko za předcovidovými čísly

V březnu to budou tři roky od chvíle, kdy v České republice naplno vypukla pandemie koronaviru. Data společnosti Edenred však ukazují, že se restauracím ani po odeznění karanténních opatření stále nepodařilo vrátit na předcovidová čísla. Ve srovnání s obdobím před příchodem pandemie činil v únoru počet transakcí v restauracích jen 54 %. „Vliv koronavirové pandemie je na návštěvnosti restaurací stále znát. Vůči měsíčním průměrům před rokem 2020 je bezmála poloviční. Ačkoliv se rozdíl postupně zmenšuje, k úplnému návratu strávníků do restaurací je stále daleko. Situaci nepomohla ani inflace, kvůli které domácnosti pečlivěji zvažují své výdaje a často volí levnější alternativy stravování,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

ANKETA: Obědy nadále zdražují, na Vysočině je polední menu o 12 korun dražší než loni

Celorepubliková průměrná cena poledního menu opět na vzestupu, oproti předchozímu roku si připlatíme o 12,2 korun více na konečných 137,3 korun. To odpovídá nárůstu o 8,9 %. Obdobná čísla jsou i na Vysočině. Vyplývá to z analýzy obědového serveru...

Od počátku pandemie vyrostly ceny obědů téměř o polovinu

Ve srovnání s únorem 2020 si za oběd lidé výrazně připlatí. Nejvíce se zdražování dotklo strávníků v Plzni a Ostravě, kde cena obědů od začátku koronavirové pandemie vzrostla o více než 45 %. Zatímco v únoru 2020 za oběd Ostravané průměrně zaplatili 119,90 korun, v únoru letošního roku tato částka činila již 173,80 korun. Zdaleka nejmenší nárůst je v tomto období naopak možné pozorovat ve Zlíně a v Ústí nad Labem, kde ceny poledního menu vzrostly o méně než třetinu.

„Naše data ukazují výrazné rozdíly i mezi městy a kraji, které jsou si z geografického i sociodemografického hlediska velmi blízko. To mnohdy vyúsťuje v situace, kdy si musí lidé v některých regionech za obědy ve srovnání se sousedním městem měsíčně připlatit i několik stovek korun. To může podobně jako v případě pohonných hmot, oblečení nebo potravin vést k tzv. cenového turismu,“ dodává Aneta Martišková.

Nejdražší je oběd v Praze, nejvíce zdražili restauratéři v Jihlavě

Polední menu bylo v únoru již tradičně nejdražší v Praze, která nadále zůstává jediným krajským městem, kde průměrná cena přesahuje hranici dvou set korun. Oběd v hlavním městě v únoru vyšel na 202 korun. Za Prahou následuje Brno, kde se lidé průměrně najedli o více než 10 korun levněji. Za oběd zaplatili 191,10 korun. Nejlevněji jídlo pořídili strávníci ve Zlíně – polední menu zde stálo 161,90 korun.

O titul nejlevnějšího krajského města v republice tak po čtyřech měsících přišla Jihlava, která se v únoru s cenou 162,80 korun dělila o druhé místo s Ústím nad Labem. Právě v Jihlavě totiž rostly za poslední měsíc ceny oběda vůbec nejrychleji. Strávníci si v porovnání s lednem museli za jídlo připlatit 2 koruny a 10 haléřů.

Dovážkové služby v únoru mírně posílily

V únoru se opět mírně snížil podíl transakcí provedených přímo v restauracích. Z 80,2 % klesl na 77,3 %. O necelá 3 % tak vzrostl podíl rozvážkových služeb. „Přestože podíl návštěv restaurací zaznamenal v únoru mírný pokles, stále se jedná o relativně silné číslo. Zvlášť pak ve srovnání s posledními lety, kdy rozvážkové služby zažívaly rozkvět, zatímco restaurace trpěly na nedostatek zákazníků. Od léta minulého roku se situace vesměs stabilizovala a pokud se nestane nic mimořádného, očekáváme, že poměr návštěv restaurací a objednávek z rozvážkových služeb nadále zůstane v blízkosti současných čísel,“ říká Aneta Martišková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Edenred

Štítky jídlo, polední menu, ceny, restaurace, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do restaurací chodí o polovinu méně lidí než před pandemií. V Jihlavě roste cena obědů nejrychleji v republice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.