Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANKETA: Obědy nadále zdražují, na Vysočině je polední menu o 12 korun dražší než loni

Celorepubliková průměrná cena poledního menu opět na vzestupu, oproti předchozímu roku si připlatíme o 12,2 korun více na konečných 137,3 korun. To odpovídá nárůstu o 8,9 %. Obdobná čísla jsou i na Vysočině. Vyplývá to z analýzy obědového serveru menicka.cz.

Server ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou. Ceny poledních menu výrazně stoupají několik let po sobě:

  •  2020/2021 růst o 6,3 kč (+5,0%)
  • 2019/2020 růst o 6,3 kč (+5,3%).
  • 2018/2019 růst o 6,7 kč (+5,9 %).

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváme v Karlovarském kraji 122,6 Kč (meziroční změna +10,6 %). Druhý v pořadí je Jihočeský kraj 133,8 Kč (meziroční změna + 8,1%). Karlovarský kraj si dlouhodobě drží neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá jednoznačně nejlevněji. Navíc dochází k prohlubování cenového rozdílu vůči ostatním krajům, který čas jen umocňuje. Kraj Vysočina je se svými 138,0 Kč ve středu cenové pelotonu, lehce nad celorepublikovým průměrem.

Jsou pro vás ceny poledních menu v restauracích přijatelné?

Celkem hlasovalo68 čtenářů

Prvenství opět uhájila Praha, zde budou muset strávníci sáhnout do své kapsy nejhlouběji (146 Kč). Druhý nejdražší oběd lze absolvovat ve Středočeském kraji (141,1 Kč). Třetím v pořadí je Pardubický kraj (141 Kč).

Nejvyšší meziroční změna byla zaznamenána v Plzeňském kraji (+ 14,9 Kč), což odpovídá nárůstu 11,0 %. Tak jako v minulém roce, i letos je překvapením Praha, kde je meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem (+11,9 Kč), tj. 8,1 %. Vysočina stoupla o 8,4 %, což odpovídá 11,7 Kč.

„Poslední roky jsou pro gastronomický segment nesmírně turbulentní. Provozovatelé i zákazníci čelí nebývalým tlakům. Eskalace cen surovin, astronomické ceny energií, nedostatek kvalifikovaného personálu, blížící se recese či úbytek zákazníků, kterým enormně klesají reálné mzdy a nekompromisně rostou náklady na život. Celá společnost vzdoruje nebývalým výzvám, proto se musíme obrnit nezlomnou trpělivostí,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

„V minulém roce jsme predikovali, že se situace v roce 2022 stabilizuje, avšak bohužel, představa byla zcela iluzorní. Věříme, že i když s největší pravděpodobností první dva kvartály 2023 nebudou obecně z ekonomického pohledu dobré, nepřestáváme být optimisty, že se vše dříve či později překlopí do normálu, který si všichni tolik přejeme,“ doplnil Lukáš.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto https://www.metabolic-balance.cz/ | Zdroj menicka.cz

Štítky jídlo, oběd, cena, menu, polední

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Obědy nadále zdražují, na Vysočině je polední menu o 12 korun dražší než loni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.